Muslimer rasar mot Sverige – kräver internationell blasfemilag

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Efter de våldsamma kravallerna i svenska städer de senaste dagarna är det nu flera muslimska länder i Mellanöstern och arabvärlden som fördömer Sverige. Men det är inte kravallerna som fördöms, utan att den svenska polisen gav tillstånd till islamkritikern Rasmus Paludans koranbränning, uppger SR Ekot. Bland annat höjs krav på att västerländsk yttrandefrihet ska inskränkas för att skydda islams ”helighet”. Från iranskt håll påstås det att Sverige håller på att ”förvandlas till ett fängelse för muslimer”.

Flera muslimska länder har reagerat starkt efter invandrarkravallerna i Sverige, som började på skärtorsdagen förra veckan.

Men det är inte riktigt samma reaktioner som bland många svenskar, verkar det som.

I stället angrips Sverige för att polisen inte stoppade koranbrännaren Rasmus Paludan.

Kazem Gharibabadi, Irans så kallade högsta tjänsteman för mänskliga rättigheter, jämför Sverige med ett ”fängelse för muslimer”, enligt PressTV.

”Vanhelgande av religiösa heligheter är under inga som helst omständigheter acceptabelt. Religiös intolerans rasar över hela Europa och nu förvandlas Sverige till ett fängelse för muslimer med stöd av regeringen. De verkar ha missat den medeltida inkvisitionen”, skriver Gharibabadi i ett inlägg på Twitter.

Samtidigt har den iranska regeringen kallat upp Sveriges representant i landet för att förmedla en ”häftig protest” mot koranbränningen, skriver PressTV.

Iranska utrikesdepartementet talesman Saeed Khatibzadeh säger i ett uttalande att Iran ”kraftigt fördömer bränningen av den Heliga Koranen av ett extremistiskt rasistiskt danskt element i den svenska staden Linköping, som ägde rum under förevändning av yttrandefrihet och under beskydd av den svenska polisen”.

Protesterna kommer både från shiamuslimskt och sunnimuslimskt håll.

Enligt Ekot har Bahrain, Kuwait, Jordanien, Oman och Irak officiellt fördömt koranbränningen.

Dessutom kräver nu Al Azhar, som är det ledande läroverket inom sunni-islam, en internationell lagstiftning som stoppar så kallat skändande av islams och andra religioners helighet.

”Sverige är rasistiskt! Allt gott vi hört om Sverige är lögn!”, heter det bland kommentarerna på Twitter, påpekar Sveriges Radio.

Enligt den statliga radiokanalen är det bara ”enstaka röster” som uppmanar muslimer att hantera frågan om koranbränning på ett rationellt sätt.

Även i Irak har regimen kallat upp det svenska ambassadrådet i landet för ett formellt fördömande. Irakiska UD varnade den svenske representanten för att koranbränningen kan få ”allvarliga återverkningar” på relationen mellan Sverige och den muslimska världen, enligt TT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program