Ali Esbati framställs som apa – moderat uppmanas ta bort satirteckningen

Hanif Bali (M), Ali Esbati (V). Foto: Riksdagen

Moderaternas gruppledare Tobias Billström uppmanar partikollegan Hanif Bali (M) att ta ner en karikatyrbild från Twitter som jämför Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati med en apa, uppger Svenska Dagbladet. Bilden ligger ännu kvar.

Det var i lördags som Hanif Bali publicerade en karikatyr på V-politikern Ali Esbati på Twitter.

Bilden publicerades först i norska NRK och framställer alltså Esbati som en apa hängandes från ett träd. Under bilden står det ”Ni är rasister, ni, ni, ni är rasister, ni är rasister allihopa”.

Till bilden har Hanif Bali skrivit ”Classic”.

I ett annat Twitter-inlägg skriver Bali:

”Pricksäker satir på en man vars främsta funktion är att peka ut allt och alla som rasister. Noterar att NRK publicerade teckningen.”

Men nu vill Moderaternas gruppledare Tobias Billström att Hanif Bali ta ner bilden.

”Jag har pratat med Hanif angående hans tweet och framfört att vi tycker att bilden är högst olämplig och borde tas ned. När norska public service tidigare publicerade bilden gjordes det i en annan kontext, men även i ljuset av detta anser vi att bilden är olämplig”, skriver han till SVD.

Än så länge ligger bilden kvar på Twitter.

Esbati hävdar själv i ett inlägg att han inte är kränkt:

”Lite märkligt är det allt, men vill understryka att jag inte känner mig direkt kränkt eller nåt sånt av detta, men att det däremot finns en del slutsatser att dra om vad som pågår inom svensk höger. Om själva karikatyrerna skrev jag en del i min bok förra året.”

Både Hanif Bali och Ali Esbati har sitt ursprung i Iran.