”Ryssland kommer förstöra Finland som modern stat”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Scott Ritter. © Foto: David Shankbone (CC BY-SA 3.0)

Ryssland kommer inte tillåta att Finland blir ett Nato-land. Det hävdar den amerikanske före detta underrättelseofficeren och FN-inspektören Scott Ritter i en ny intervju. Hotet mot Kolahalvön, där Ryssland har stora delar av sina kärnvapen och militärbaser, skulle bli för stort, hävdar han.

Vad kommer hända om Finland och Sverige går med i Nato?

Swebbtvs Lars Bern har varnat för att Ryssland kan anfalla Sverige med hypersoniska missiler, som är omöjliga för Sverige att försvara sig mot.

Rysslands förre president Dmitrij Medvedev har inte talat om ett direkt anfall utan snarare att det kommer innebära stora förändringar för Östersjöområdet, som inte längre kommer vara kärnvapenfritt.

– Det betyder att Ryssland kommer få fler officiellt registrerade motståndare. Och hur ska vi svara på det? Utan känslor, och med ett kallt huvud. Hur många länder som är med i Nato – trettio eller trettiotvå – är för oss inte så viktigt. Två mindre länder, sett till deras betydelse och befolkning, gör inte så stor skillnad, skrev Medvedev i ett inlägg på Telegram förra veckan.

Men den förre vapeninspektören Scott Ritter hävdar nu att Ryssland kommer anfalla Finland.

– Precis som de Nato-allierade ukrainska styrkorna sågs som ett existentiellt hot, kommer en finländsk styrka som ingår i Nato och som fysiskt befinner sig i närheten av Sankt Petersburg att utplånas. Den måste utplånas. Detta är inte en fråga om debatt. Varje finländsk styrka som anses hota Kolahalvön kommer utplånas, säger han.

Ryska Kolahalvön ligger direkt granne med Finland och har en stor strategisk betydelse med en mycket hög koncentration av Rysslands kärnvapen och andra militärbaser – bara antalet kärnreaktorer på Kolahalvön överstiger ”någon annan region i världen”, enligt Wikipedia

På Kolahalvön har Ryssland ”några av sina största ubåts- och flygbaser”, enligt Expressen.

– Ryssland kan inte låta det hända. Om Finland tror man ska ansluta sig till Nato under mötet i Madrid i juni tror jag det kommer bli en väldigt het sommar, som innebär att Ryssland förstör Finland som modern stat. Det är inget Ryssland vill göra, men det är en oundviklig utgång om en europeisk stat gör sig till ett existentiellt hot genom Nato, säger Scott Ritter.

Kolahalvön gränsar dock även mot Norge, som redan är medlem i Nato. Gränsen mot Finland är visserligen längre.

Läs tidigare artiklar:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program