Korankravaller har spridit sig till Norrköping

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Polisbilar vandaliserades och flera polismän skadades under ett våldsamt upplopp i stadsdelen Skäggetorp i Linköping på torsdagen. Våldet uppstod i samband med att Rasmus Paludan skulle bränna en koran i staden. Tre poliser har fått föras till sjukhus. Dessutom har en polisbil eldats upp, bekräftar polisen. Ett vittne säger i Aftonbladet att han inte kunde se ”en enda hel polisbil” på platsen. Senare på kvällen har kravallerna spridit sig till Norrköping, där Paludan också hade demonstrationstillstånd.

Det var i samband med att den dansk-svenske islamkritikern Rasmus Paludan skulle bränna en koran i Linköping på torsdagen som det uppstod våldsamma kravaller på platsen.

I sociala medier sprids en mängd filmer som visar kaosartade scener. Bland annat vandaliserades polisbilar.

Man kan bland annat se hur personer hoppar på polisbilar och en person som tar på sig en polisjacka. Polisbilarna är helt sönderslagna.

”Det finns individer på platsen som uppträder maskerade och kastar sten mot polisen. Det är för tillfället svårt att med bil ta sig in i Skäggetorps centrum. Polisen har stora resurser på plats för att trygga säkerheten”, skrev polisen på sin hemsida strax efter klockan 15 på torsdagen.

I en uppdatering strax innan klockan 18 uppger polisen att man gripit två personer för våldsamt upplopp och fem personer har omhändertagits för ordningsstörning.

Dessutom har tre poliser förts till sjukhus.

”En polisbil har förstörts genom brand”, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt Aftonbladet valde polisen att retirera, dra sig tillbaka, för att ”undvika våld” och kunna fatta nya beslut om hur upploppet skulle hanteras.

Peder Helmer, vakthavande befäl på räddningstjänsten i Östra Götaland, förklarar för tidningen att man bland annat släckt två bilbränder.

Runt 18-tiden ska räddningstjänsten också ha släckt en brand i ett magasin vid en kyrka i Skäggetorp centrum, skriver Aftonbladet.

”På en film från händelsen ser man hur en person står på en polisbil medan en annan person försöker slå in bilens ruta. En person hörs ropa ’Allahu akbar'”, uppger Nyheter Idag.

– Jag såg inte en enda hel polisbil. Det är köer i varenda korsning i närheten, säger ett vittne till Aftonbladet.

Senare under torsdagskvällen har våldsamheterna spridit sig till Norrköping, med bilbränder och attack mot en spårvagn, skriver SVT.

Paludan hade även demonstrationstillstånd klockan 18.30 i Norrköping.

Så här beskrivs våldet klockan 19.30 på Norrköpingspolisens hemsida:

”Ett antal bilbränder har inträffat i Hageby och Navestad. Räddningstjänsten har mötts av stenkastning. Polisen är på plats med ett flertal resurser. En person är gripen för våldsamt upplopp. Det har skjutits raketer mot bilar längs gatan. Maskerade personer rör sig på platsen. Polisen jobbar med att få bort bilar.”

Det ska också ha skett inbrott och stölder av datorutrustning i Norrköping under upploppen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program