Regeringen om kravallerna i Linköping: ”Oacceptabelt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Riksdagen

De våldsamma kravallerna i Linköping är ”oacceptabla”. Det konstaterar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) i ett uttalande på sociala medier. Johansson lägger mycket av skulden på ”den högerextrema provokatören” (Rasmus Paludan) som enligt honom försökte ”hetsa människor mot varandra”.

I sociala medier än människor chockade över upploppen i Linköping och Norrköping, som uppstod i samband med en tillståndsgiven demonstration med den dansk-svenske islamkritikern Rasmus Paludan.

Han skulle bränna koranen.

Filmerna från händelsen, som bland annat visar hur upploppsmakarna tar på sig polisuniformer och annan utrustning samt slår sönder en mängd polisbilar, har även spridit sig internationellt.

– Jag såg inte en enda hel polisbil, säger ett vittne till Aftonbladet.

Upploppet blev så extremt att polisen valde att dra sig tillbaka från Skäggetorps centrum.

Senare på kvällen spred sig våldet till Norrköping, där Paludan också hade fått demonstrationstillstånd.

Justitieminister Morgan Johansson har uttalat sig om händelserna. Och han försöker lägga huvudfokus på Rasmus Paludan, inte våldsverkarna.

”Oavsett vad man tycker om det högerextrema hatbudskap som Paludan står för, så är det oacceptabelt att reagera med detta allvarliga våld”, skriver han på Twitter och fortsätter:

”När det gäller den högerextrema provokatören, så är det precis den här typen av reaktioner han vill se. Syftet är att hetsa människor mot varandra. Jag uppmanar alla goda krafter att bevara lugnet och inte låta sig provoceras. Regeringen följer händelseutvecklingen löpande.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program