FHM säger ja till covidpass: ”Kan bli aktuellt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Folkhälsomyndigheten öppnar nu för att införa vaccinpass i Sveriges, uppger TT. Detta trots relativt låg smittspridning och mycket låg dödlighet. Bara 11 procent av landets IVA-platser består idag av covidpatienter.

Moderaterna och Liberalerna har krävt det. Expressen har krävt det.

Och snart kan det bli verklighet: Folkhälsomyndigheten öppnar för covidpass i Sverige.

FHM överväger covidpass, trots extremt låg dödlighet jämfört med innan. Foto: Folkhälsomyndigheten

Enligt Sara Byfors, enhetschef vid myndigheten, är coronaläget i andra europeiska länder oroväckande . Så även Sverige kan behöva sätta in åtgärder, hävdar hon.

Men om, när och hur är ännu oklart. Det handlar om tajming, förklarar hon. Att vänta till rätt tidpunkt.

Sara Byfors får frågan vad svenskarna först kan förvänta sig för åtgärder.

– Först vill vi inskärpa tonen, framförallt mot ovaccinerade: att de ser till att de inte är i miljöer där det är risk för trängsel. Det kan till exempel bli aktuellt med vaccinationsbevis, säger hon till TT.

Beskedet kommer trots att de fullvaccinerade också i hög utsträckning insjuknar och smittar andra. Bland personer över 70 år är det procentuellt sett nästan lika många vaccinerade som ovaccinerade som dör efter covidinfektion. De så kallade vaccinen är dåliga på att stoppa smittspridning, något till och med Bill Gates nu påpekat.

Vaccinen är inte någon garanti för att slippa svår sjukdom eller död. I Danmark är nästan 60 procent av de som läggs in på sjukhus fullvaccinerade, och 63 procent av de som smittas med covid-19 har också fått två doser. Även på norska sjukhus är en majoritet fullvaccinerade. En mycket kraftig majoritet av de som dör med covidsmittan i Sverige är dubbelvaccinerade.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program