Majoritet fullvaccinerade även på norska sjukhus

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Antalet fullvaccinerade personer som läggs in på sjukhus för covid-19 i Norge ökar och de utgör nu en majoritet av de inlagda. Det visar siffror från Folkehelseinstituttet, FHI, uppger NRK.

De så kallade coronavaccinen skulle åtminstone skydda mot allvarlig sjukdom och död. Men i land efter land hamnar de fullvaccinerade på sjukhus.

I Sverige är sju av tio som dör med covid-19 fullvaccinerade.

I Danmark är nästan 60 procent av de som läggs in på sjukhus fullvaccinerade, och 63 procent av de som smittas med covid-19 har också fått två doser.

Från Norge kommer nu likna siffror. De senaste veckorna har andelen fullvaccinerade på sjukhus ökat.

Under vecka 41 lades 59 personer in på sjukhus med covid-19 i Norge, varav 56 procent var fullvaccinerade och 44 procent var ovaccinerade.

Men enligt FHI-chefen Geir Bukholm beror det inte på att vaccinen fungerar dåligt, utan på att så många vaccinerat sig.

– Trenden i Norge med att fler färdigvaccinerade läggs in på sjukhus är densamma som i andra länder. Det är egentligen inte så förvånande. Vi har alltid vetat att vaccin inte skyddar 100 procent mot sjukdomar, säger biträdande hälsodirektör Espen Nakstad till NRK och förklarar siffrorna med att vaccineffekten försvagas över tid.

I september påstod Nakstad att ”pandemin är inte över för ovaccinerade”. Men tydligen är den inte över för vaccinerade heller.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program