Fauci: Vaccinen fungerar allt sämre – ”effekten avtar”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Boosters" ska ses som en självklar del av vaccinationen, enligt USA:s medicinske chefsrådgivare Anthony Fauci. Foto: Foto: NIH/Chiachi Chang

Effekten från de så kallade covidvaccinen avtar tydligt. Även det påstådda skyddet mot svår sjukdom och död klingar av med tiden, förklarar USA:s medicinske chefsrådgivare Anthony Fauci i en podd. Därför ska ”booster-dos” ses som en naturlig del av vaccinationen, menar han.

Det var i fredagens avsnitt av New York Times dagliga nyhetspodcast The Daily som Anthony Fauci intervjuades om coronavirusets utveckling.

Han fick bland annat frågan varför covidsmittan i USA varit ungefär lika kraftig och dödstalen lika höga i år som förra året, trots massvaccinering. Två tredjedelar av landets befolkning är vaccinerad. Läget borde därför vara mycket bättre nu än innan vaccineringen, tycker programledaren. Men så är det alltså inte.

Fauci säger att deltavarianten är en helt annan ”art” av viruset, och en mycket smittsam sådan.

Han förklarar också att vaccineffekten redan avtagit. Inte bara när det gäller risken att infekteras av viruset, utan även när det gäller svår sjukdom och död.

– Vi ser något intressant nu. Vi börjar se en avtagande immunitet mot infektion och om man tittar på Israel, som ligger en och en halv månad före oss i sin vaccinationsrespons, ser man en avtagande immunitet inte bara mot infektion, utan även mot sjukhusinläggning och i viss utsträckning mot död. Och detta gäller alla åldersgrupper, säger Anthony Fauci i podden.

– Fler och fler med genombrottsinfektioner hamnar på sjukhus.

Därför tycker han ”booster-doser” av vaccinet inte ska betecknas som påfyllnadsdoser, utan som en naturlig del av hela vaccineringen, något alla bör ta.

Covid-19 ska alltså, precis som vissa andra sjukdomar, ses som en smitta som kräver flera vaccindoser.

– Man kan säga att boostern inte är en bonus, utan en viktig del av det folk bör ta.

Enligt Anthony Fauci gör detta ovaccinerade till ett stort problem. Bland annat kan de smitta vaccinerade vars vaccinering inte längre fungerar så bra.

Men hur många ”boosters” det kan bli tal om framgår inte. Räcker det med en?

Vidare säger han att vaccintvånget som genomförs i USA är effektivt och rimligt.

En pandemi är så akut att den kräver en extraordinär hantering, enligt Fauci.

– Du befinner dig inte i ett vakuum. Du är en del av samhället. För samhällets bästa måste du offra känslan att ha absolut kontroll över vad som händer med dig, säger han i podden.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program