Ny studie: Naturlig immunitet krossar ”vaccinet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Skydd mot återinfektion. Orange/röd markering: Tidigare infektion och ingen vaccination, Gul markering: Tidigare infektion och vaccination, Grön markering: Vaccination utan tidigare infektion. Bild: SSI

De så kallade vaccinens skydd mot covidinfektion dalar snabbt mot botten, men naturlig immunitet består som stark över tid, visar en ny dansk rapport. För den som redan haft sjukdomen har vaccinen knappt någon effekt.

Det är danska Statens seruminstitut, SSI, som nu släppt en rapport om vilket som skyddar bäst mot covid-19: vaccin eller naturlig immunitet genom infektion.

Rapporten, som först uppmärksammades i Svenska Dagbladet i morse, visar att genomgången infektion är överlägsen.

Bild: SSI

De som både haft infektionen och tagit det så kallade vaccinet, har efter fem månader ett skydd på 90 procent. Men de som bara varit sjuka men aldrig tagit vaccinet, har samtidigt ett närmast likvärdigt skydd, på 88 procent.

Vaccinet ger alltså liten effekt.

För de som bara vaccinerat sig med två doser rasar skyddet snabbt, från 85 procent till 52 procent på fem månader. Efter 284 dagar har det sjunkit till drygt 10 procent medan de som har naturlig immunitet genom infektion och ingen vaccinering alls fortsätter ha ett mycket starkare skydd på drygt 70 procent.

”För vaccinerade personer utan tidigare infektion (grön linje) ses ett markant minskande skydd mot infektion över tid”, står det i rapporten.

Enligt SvD löper de som varit covidsjuka men inte vaccinerat sig ”betydligt mindre risk att smittas igen jämfört med de som enbart vaccinerat sig”.

Tidigare infektion ger också långvariga T-celler samt plasmaceller i benmärgen som varar i 60-70 år och som är redo att producera nya antikroppar vid behov. Bland personer som drabbades av ”föregångaren” Sars-cov-1 fanns T-cellskyddet kvar efter 17 år.

I Sverige uppmanas de som varit tidigare sjuka i covid att ta vaccinet. Folkhälsomyndigheten påstår att dessa personer då kommer få ett ännu bättre skydd. Men enligt den danska rapporten stämmer det knappast. Skillnaden i skydd efter fem månader är 2 procentenheter, skriver SvD. Enligt tidningen kommer den svenska ”strategin” ändå inte ändras. Svenskar som inte vaccinerat sig, oavsett om de haft covid innan, får heller inget covidpass.

Den danska rapporten inkluderar alla olika covidvaccin.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program