Högsta inflationen i Sverige på 13 år

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Inflationen i Sverige är nu den högsta sedan 2008, visar färska siffror från SCB. Samtidigt väntas negativa reallöneökningar, alltså mindre kvar i plånboken.

Inflationstakten i Sverige enligt konsumentprisindex var 3,1 procent i oktober, en uppgång från 2,8 procent i september.

Oktobersiffran är den högsta i landet sedan 2008, uppger flera medier, och den är också betydligt högre än det mål på 2,0 procent som riksbanken satt.

Det hela handlar alltså om prisutvecklingen för privatkonsumtion.

Drivmedelspriserna har fortsatt öka. Likaså har det skett prishöjningar på livsmedel och alkoholfria drycker, restauranger, övernattning samt underhållning och kultur.

Högre priser på frukt, grönsaker och dryck har bidragit till stigande livsmedelspriser.

”Inflationstakten påverkades främst av höjda boendekostnader, där prisuppgångar på el stod för det största bidraget. Även vissa höjda kostnader relaterat till ägande av bostaden påverkade boendekostnaderna”, skriver SCB på sin hemsida.

– Vi såg en bred prisuppgång på bland annat olika evenemang som idrottstävlingar, bio, teater och inträde till dansklubbar. Något som kan vara kopplat till lättade restriktioner, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB.

En annan förklaring är brist på varor.

Enligt SVT kan inflationen leda till negativa reallöneökningar.

– I november och december kan vi börja vänta oss att priserna ökar snabbare än lönerna på ett års sikt. Då kan vi se negativa reallöneökningar, säger Petter Hällberg, ekonom på Medlingsinstitutet, till SVT.

Även i USA har inflationen ökat kraftigt, till 6,2 procent – den högsta på 30 år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program