Elsa Widding om klimatet: ”Det får vara slut på religionen”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Energianalytikern Elsa Widding (SD) hann knappt öppna munnen i Sveriges riksdag förrän hon blev rikskändis och skapade rubriker i media. Och det verkar inte som att hon kommer vika sig. Tvärtom. ”Det får vara slut på religionen”, klargjorde hon i riksdagen igår när den så kallade klimatfrågan debatterades.

Elsa Widdings framträdande i riksdagen på onsdagen har orsakat enorm uppmärksamhet.

I sociala medier hyllas hon.

Hennes uttalande om att den så kallade klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd skapade stora rubriker i medier.

Socialdemokraternas Markus Selin blev upprörd och bedrövad direkt i kammaren av hennes påstående att någon klimatkris existerar inte.

– Det är bedrövligt. Jag skäms, sade Selin i sin replik i riksdagen. För 24 timmar sedan stod vi och lyssnade på Ulf Kristersson här i riksdagens kammare. Han talade vitt och brett om klimatarbetet och Parisavtalet. Och här står vi, 24 timmar senare, och lyssnar på det största partiet i regeringsunderlaget, som rent ut sagt drar hela arbetet för att rädda vår planet i smutsen.

– Jag ska hålla igen känslorna lite här. Men för ledamot Widding kan jag rekommendera att gå ut här på Mynttorget på fredag och lyssna på ungdomarna, se ungdomarna i ögonen och förklara för dem att vi inte har någon klimatkris? Det är våra barn, våra barnbarn och våra barnbarnsbarn som vill och kräver att vi här inne i Sveriges riksdag ska ta tag i det här.

På detta känsloutbrott var Widding lite osäker vad hon skulle svara.

– Jag är inte så van vid det här, så jag förstod inte riktigt frågan, om jag nu fick någon, sade hon. Men jag kan bara säga att det är bra att läsa på. Jag har ägnat i princip all min tid sedan AR6, den senaste rapporten från IPCC, kom åt att tillsammans med ett större antal professorer inom de grundvetenskaper som klimatfrågan bygger på, analysera data och vad som faktiskt står i de här rapporterna. Så jag kan säga att jag inte vet var jag ska börja. Men nu pratar inte du om extremväder, det kanske kommer senare.

– Det är väldigt viktigt då, när det gäller våra barn, att vi förmedlar vad vetenskapen säger till dem, och ingenting annat. Det får vara slut på religionen.

Som svar valde Selin att gå till attack mot SD och ”Sverigevänner”.

– Nu är forskningen så långt kommen, IPCC-rapport efter IPCC-rapport, och nu är vi där. De sista som tvekar ryms i det sverigedemokratiska partiet i Sveriges riksdag, regeringsunderlag till moderater, liberaler och kristdemokrater. Så kallade Sverigevänner har jag inte så mycket för, speciellt när de svänger sig vitt och brett med forskning och drar allt i smutsen. En fråga då: Varför ska man i så fall bli oljeberoende av piratstater?

Elsa Widding poängterade då vikten av att slippa importera olja, och att man måste se klimatet som en global fråga.

– Det jag försökte ge uttryck för i mitt anförande var att det viktigaste av allt är att folk överlever, sade Widding. Precis som föregående talare pratade om är det viktigaste av allt att vi får el. Koldioxidutsläppen är globala. Därför måste vi också se dem på det sättet, och därför menar jag att klimatmålen är kontraproduktiva. För det är inte självklart att det skulle vara sämre för klimatet att köra med olja. Om du lyssnade. Det skulle betyda att vi de timmar som vi kör ett oljekraftverk skulle slippa importera kol, som släpper ut mer.

Se hela debatten HÄR.

Reaktioner i sociala medier:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program