Elsa Widding i riksdagen: ”Klimatkrisen” saknar vetenskapligt stöd

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Elsa Widding. Foto: Riksdagen

Det finns ingen klimatkris och Sverige borde i stället fokusera på riktiga miljöfrågor. Ungefär så kan man sammanfatta Elsa Widdings (SD) anförande i riksdagen på onsdagen. Även Jytte Guteland (S) sade något intressant under sin replik: att det egentligen är Sverigedemokraterna som numera styra Sverige. SD är ”de sociala ingenjörerna bakom regeringen”, påstod Guteland bland annat under debatten.

Det hann inte gå lång tid efter valet i september innan den nya riksdagsledamoten och energianalytikern Elsa Widding, som flera gånger medverkat i Swebbtv, började kritisera klimathysterin – på plats – i Sveriges riksdag.

– Ordet kris bör vi använda med stor försiktighet, inte minst nu när Sverige befinner sig i en väldigt allvarlig energikris, där många gamla som har ont om pengar och svårt att klara elräkningen snart måste gå till sängs tidigt för att slippa frysa, sade hon i kammaren idag.

– Det borde inte behövas, vi vet vad som kan göras här och nu. På kort sikt, utöver effektivisering och att spara el, så handlar det om att snabbt öka kraftvärmeproduktionen – oavsett bränsle. Att vi skulle befinna oss i en klimatkris, anser jag saknar vetenskapligt stöd. Det gjorde vi senast på 1960-talet, när somrar uteblev eller blev så korta att man inte hann skörda.

– Den så kallade klimatkrisen motiverar att enorma summor satsas på att minska utsläppen av koldioxid i Sverige och inom hela EU, samtidigt som påverkan på den globala temperaturen vid seklets slut av alla dessa åtgärder knappast är mätbar. Vi vet att om exempelvis Sverige minskar sina utsläpp från dagens 0,14 procent av de globala utsläppen till noll, så kommer temperaturen vid seklets slut enligt IPCC att minska med ynka 0,0027 grader, alltså ingenting. Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik, förklarade Elsa Widding.

Enligt Widding kommer Sveriges ansträngningar aldrig kunna mätas som en temperaturpåverkan.

– Det är bra om man förstår det, påpekade hon och fortsatte:

– Varför fokuserar vi inte i stället på de mer akuta miljöfrågorna, där vi skulle kunna göra skillnad?

Widding undrar var till exempel satsningarna på att minska miljögifter och läkemedelsrester är.

– Slutsatsen är att alldeles för stora resurser läggs på utsläppsminskningar. Mer fokus och resurser måste i stället läggas på miljöfrågorna, där vi med fog kan tala om en global kris. Högsta prioritet måste också vara att ingen ska behöva frysa ihjäl i vinter.

Under diskussion sade Jytte Guteland (S) något intressant. Hon hävdade att det är Sverigedemokraterna som idag styr Sverige.

– Vi har förstått att SD i mångt och mycket är de sociala ingenjörerna bakom regeringen, och därmed den nya maktfaktorn i Sverige – egentligen de som i störst utsträckning styr Sverige. Och därför är det ju väldigt relevant att ta reda på vad ni tycker om klimatpolitiken och att ni verkligen är pålästa och driver på, sade Guteland bland annat i sin replik.

Se debatten HÄR.

Se Swebbtvs intervjuer med Elsa Widding HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program