Elsa Widding: Klimatet är något man beräknar, inte observerar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

SVT Aktuellt bjöd in Swebbtvs energianalytiker Elsa Widding till en intervju om klimatet. Widding tackade dock nej, eftersom inslaget inte skulle ske i direktsändning. Widding bemöter i stället SVT i Swebbtv.

Det var SVT:s så kallade klimatkorrespondent Erika Bjerström som ville göra en intervju med Elsa Widding om klimatet och IPCC:s senaste klimatrapport.

Men när det framgick att inslaget inte skulle direktsändas, tackade Widding nej.

– Av egen erfarenhet vet jag hur det klipps och snuttifieras i sådana här intervjuer. För mig var det väldigt viktigt att det skulle sändas direkt. Men det var det inte tal om. Därför tackade jag nej. Jag hoppas inbjudan kommer igen, men då i direktsändning.

– SVT är knappast kända för någon större objektivitet när det gäller de här frågorna, utan snarare fastlåsta i en förutbestämd förklaringsmodell av hur verkligheten ser ut.

Den intressanta frågan, enligt Widding, är inte om växthusgaser påverkar klimatet, utan hur mycket. Men i den frågan råder stor diskrepans. Därför behöver man diskutera hur bråttom det är och hur mycket en omställning ska få kosta, till exempel i förlorade arbetstillfällen.

– Min största invändning mot SVT är att man aldrig utgår från dataobservationer. Andra är inte bättre. BBC rapporterar till exempel att juli var den varmaste månaden någonsin. Men i verkligheten handlar det om ett rekord som påstås ligga över 2016 och 2020 med 0,01 grader. Är inte det löjligt? Tittar man i stället på en graf som visar temperaturanomalier, avvikelser, från 1980 till 2021, kan man dra helt andra slutsatser, säger Elsa Widding.

– Klimatet är alltså inte något man observerar, utan något man beräknar.

Enligt Widding använder SVT en politisk eller i varje fall inte en vetenskaplig förklaringsmodell i sin klimatrapportering.

– En aggressiv klimatpolitik, som den Miljöpartiet förespråkar, kommer få mycket allvarliga konsekvenser för energisystemet, arbetstillfällen och välfärden. Det stora problemet är att världens energianvändning till 80 procent består av fossila bränslen. Räknar man in biomassa blir det 90 procent. Fossila bränslen är relativt billiga och energirika. Vi har byggt hela vårt välstånd på dessa billiga energikällor. En snabb avveckling skulle få alltså förödande konsekvenser.

– Därför är det oerhört viktigt att agera utifrån dataobservationer och inte hitta på en massa saker som leder politiken fort och fel. Man måste ta det lugnt.

Widding hänvisar till en artikel i Science som påpekar att klimatet skiftat fram och tillbaka de senaste 2000 åren. Under varmare perioder tycks dock världens samhällen ha varit mer stabila och framgångsrika, medan kallare präglats av krig och svält.

– Varmare perioder har varit gynnsamma, frid och fröjd. Men när det blir kallare, kommer allt elände.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program