Centern får sympatiröster efter ”mordplanen” – nu leder vänstersidan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Riksdagen (montage Swebbtv)

Den så kallade ”mordplanen” mot Centerledaren Annie Lööf, vilken fick stor uppmärksamhet i media förra veckan efter att Lööf själv begärt ett målsägandebiträde, gör nu att Centerpartiet ökar i SVT:s opinionsmätning.

Sverigedemokraterna fortsätter dominera opinionsläget i relation till Moderaterna.

Enligt SVT:s dagliga väljarbarometer får nu SD 20,6 procent av rösterna. Men Moderaterna har rasat till 15,8 procent, vilket är fyra procentenheter lägre jämfört med valet 2018.

Därmed kan valrörelsen bli ett ”mardrömsscenario” för M, menar SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson. Om vänstern vinner valet samtidigt som Sverigedemokraterna blir större än Moderaterna, lär Ulf Kristersson få se sig om efter ett nytt jobb, enligt Knutson.

Samtidigt landar Centerpartiet på 8,0 procent.

Enligt SVT är detta en statistiskt säkerställd uppgång jämfört med för tre dagar sedan.

Den 26 augusti hade Centern 5,6 procent av rösterna.

– Det här är förmodligen en effekt av den stora uppmärksamheten kring avslöjandet av mordplanerna på Annie Lööf, kanske också en del sympati. Men det går i dag inte att säga någonting om hur långvarig den här effekten blir och om den räcker fram till valdagen, den skulle kunna vara högst tillfällig, säger Mats Knutson till SVT.

Bakgrunden är alltså knivmordet på en kvinna i Almedalen i somras, där Centerledaren ska ha varit en annan tilltänkt måltavla för den misstänkte gärningsmannen.

– Jag har ju vetat det här en längre tid, så jag har hunnit bearbeta just detta, sade Annie Lööf till P4 Halland förra veckan.

Åklagaren Henrik Olin har påpekat i Sveriges Radio att den misstänkte mannens erkännande ”måste tas med en nypa salt”.

Socialdemokraterna får 30,3 procent av rösterna i mätningen.

Alla partier klarar riksdagsspärren.

Sammantaget har ställningen mellan de båda blocken skiftat. Förra veckan ledde oppositionen stort, men idag leder vänstersidan.

S, C, V och MP får 51,2 procent av rösterna, medan SD, M, KD och L får 47,3 procent. I riksdagsmandat innebär detta 181 för de rödgröna, och 168 för de blågula.

Men mycket kan hända. Sett till en rad undersökningar är det jämnt mellan blocken.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program