Lööf kände till ”mordplanen” under längre tid – blev offentligt efter hon själv begärt målsägandebiträde

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: Centerpartiet (official)

Centerpartiets ledare Annie Lööf har känt till den ”misstänkta mordplanen” mot henne under en längre tid, säger hon i en intervju med P4 Halland. Rubriceringen ”förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord” tillkom redan i juli, uppger DN.

Det är i P4 Halland som Centerledaren Annie Lööf berättar att den så kallade ”mordplanen” mot henne under Almedalsveckan egentligen inte är en nyhet för henne.

– Jag har ju vetat det här en längre tid, så jag har hunnit bearbeta just detta, säger hon till Sveriges Radio. Trots att jag vetat om det ett tag så revs det upp igår när det blev offentligt, så det påverkar på djupet, det gör det.

Enligt Dagens Nyheter har det i flera veckor funnits två brottsrubriceringar gällande knivdådet i Almedalen, där en kvinna brutalt mördades: terroristbrott genom mord samt förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord, där den senare alltså gäller partiledaren.

Men fram tills igår har åklagaren Henrik Olin inte velat berättat vem den andra måltavlan var.

”Det är Lööf själv som nu bett om ett målsägandebiträde och det är i och med tillsättandet av målsägandebiträdet som åklagare Henrik Olin beslutat att gå ut med hennes roll i utredningen”, skriver DN.

”Lööf gavs ett målsägandebiträde i utredningen på egen begäran”, skriver Omni.

Men utredarna har ända sedan i juli, då rubriceringen förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord tillkom i utredningen, vetat om att den andra tilltänkta måltavlan var Annie Lööf, påpekar tidningen.

Att Annie Lööf, som själv är utbildad jurist, känt till det hela under längre tid framgick inte av hennes inlägg på Facebook igår. Men idag skriver hon i ett nytt inlägg:

”Jag har vetat om detta en längre tid, men även om jag kunnat förbereda mig och med denna vetskap genomfört debatter, utfrågningar och resor så berör det mig på djupet.”

Enligt åklagaren finns det inte fler målsäganden i ärendet. Han betonar också i DN att den misstänkte gärningsmannen inte är dömd, utan sitter häktad.

I sociala medier fortsätter diskussionen om händelsen och medias rapportering.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program