MP i botten – och Centern rasar: ”Nedåtgående trend i ett år”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Annie Lööf (C), Per Bolund (MP). Foto: Riksdagen

Det går inget vidare för Miljöpartiet och Centerpartiet. Miljöpartiet är nu mindre än Liberalerna och Centerpartiet har haft en nedåtgående trend under ett helt år, enligt TV4:s väljaropinion. Liberalerna lyfter med 0,9 procentenheter, uppger TV4 Nyheterna.

Det är i TV4.s väljaropinion som Liberalerna går om Miljöpartiet.

Det är första gången på flera år som det händer, och det sker efter att Johan Pehrson tagit över som partiledare för Liberalerna.

Liberalerna ökar med hela 0,9 procentenheter och får 3,2 procent, vilket är största förändringen i mätningen. Samtidigt landar Miljöpartiet på 2,9 procent, en ökning med 0,1 procentenheter.

Det betyder att Miljöpartiet kammar hem sista platsen bland landets riksdagspartier.

Miljöpartiet blir minst.

L har länge varit uträknade ur riksdagen. ”Fortsätter utvecklingen så här är det dock MP som löper störst risk att åka ur”, skriver TV4 Nyheterna.

– Det låter ju inte som så mycket men för ett så litet parti som legat så oerhört lågt, de var nere på 2,3 procent, betyder det väldigt mycket att klättra upp till 3,2 procent. För där någonstans, när man kommer över 3 procent, blir det möjligt att få stödröster från andra partier, säger TV4:s politiska kommentator Ulf Kristofersson och påpekar att detta innebär ett nytt läge i svensk politik samt att Liberalerna har en större chans att klara sig kvar i riksdagen än Miljöpartiet.

Liberalerna kan också gynnas av att högerpartierna framstår som mer enade än vänsterblocket. Miljöpartiet klarade inte ens av att vara kvar i regeringen med Socialdemokraterna.

Men dessa siffror är inte de enda intressanta i TV4:s väljaropinion.

Enligt TV4 har Centerpartiet nu haft en nedåtgående trend under ett helt år. Sedan juni 2021 har man backat från 9,9 procent till 6,5 procent i senaste mätningen.

Socialdemokraterna har inte heller längre medvind utan backar 0,6 procentenheter. Men om det vore val idag hade S ändå kunnat ta makten med hjälp av Centerpartiet och Vänsterpartiet. De skulle få 179 mandat, medan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skulle få 170 mandat. Därmed kan striden mellan småpartierna bli extra intressant.

Hela mätningen:

Socialdemokraterna 32,2 procent (-0,6), Moderaterna 21,4 procent (-0,2), Sverigedemokraterna 17,9 procent (-0,5), Vänsterpartiet 8,3 procent (0,0), Centerpartiet 6,5 procent (-0,6), Kristdemokraterna 5,6 procent (+0,2), Liberalerna 3,2 procent (+0,9) och Miljöpartiet 2,9 (+0,1).

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program