S och M bråkar om vem som förstört Sverige: ”Du jobbade för fan för Reinfeldt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Här viskar Morgan Johansson (S) till Johan Forssell (M): "Du jobbade för fan för Reinfeldt då. Det försöker du hela tiden komma undan ifrån." Foto: Riksdagen

Justitieminister Morgan Johansson (S) och Moderaternas rättspolitiska talesman Johan Forssell (M) hamnade i luven på varandra under en riksdagsdebatt på fredagen. Forssell lyfte fram den nuvarande regeringens ansvar för våldsutvecklingen i Sverige, medan Johansson skyllde på den moderatledda regeringen 2006-2014.

Det var under en debatt i riksdagen på fredagen som S-regeringens justitie- och inrikesminister Morgan Johansson samt Johan Forssell från Moderaterna hamnade i en häftig ordväxling om de inbördeskrigsliknande korankravallerna i påskas.

Vem bär egentligen ansvar för Sveriges extrema samhällsförfall?

– Efter kravallerna i Husby 2013 hölls det en debatt om upploppen där. I den deltog Morgan Johansson och uttryckte sig på följande sätt om dåvarande justitieministern: ”Ni har hållit på i sju år. Ju längre ni hållit på, desto värre blir det. Då kan man inte skylla ifrån sig på någon annan, att någon annan ska lösa problemen”, sade Johan Forssell och påpekade:

– Nu har Morgan Johansson själv varit justitieminister inte bara i sju år utan nästan i åtta år. Min fråga till Morgan Johansson är: vilket ansvar anser han att han själv och regeringen har för de uppenbara brister som finns i vårt rättsväsende.

Morgan Johansson slog naturligtvis tillbaka med att Forssell tog upp just 2013 års kravaller, eftersom Sverige då ju leddes av Moderaterna och Fredrik Reinfeldt, som Forssell bland annat var stabschef för mellan 2006-2010.

– Det är ju roligt att Johan Forssell tar upp 2013 års kravaller för då jobbade han ju själv i regeringskansliet. För Fredrik Reinfeldt. Johan Forssell var medansvarig till varför man drog ner på polisutbildningen med 90 procent på två år, för att kunna skrapa ihop pengar till de skattesänkningar som gjordes.

Men då uppstod missämja om vad Forssell egentligen hade för roll.

– 2013 satt jag i riksdagens försvarsutskott sedan flera år, svarade Johan Forssell. Så Morgan Johansson har inte riktigt koll på fakta ens på den punkten, kontrade Johan Forssell.

– Då säger Forssell att det inte var den perioden han jobbade för Fredrik Reinfeldt utan det var den tidigare: 2010-2014 i så fall, sade sedan Johansson. Det gör ju saken bara ännu värre. Det var ju under precis den tiden…

– Jag satt i riksdagen då, avbröt Johan Forssell och skrattade.

– Du satt i riksdagen då? Du satt i regeringskansliet, det erkänner du, fortsatte Morgan Johansson att påstå men de båda verkade inte vara överens på denna punkt.

Johan Forssell ville helt enkelt veta vilket ansvar Morgan Johansson anser sig bära för det som sker i Sverige. Hans poäng var att Johansson under sin tid i opposition påpekade att man inte skulle skylla ifrån sig – men att denne nu vägrar ta ansvar när han själv är minister. Å andra sidan verkade inte Forssell själv särskilt ivrig att belysa vad den moderatledda regeringen sysslade med under sin tid vid makten, utan att det snarare är den sittande regeringen som bär huvudanserat för samhällsutvecklingen.

Morgan Johansson menade i stället att hans regering har försökt laga de problem som Reinfeldt-regeringen orsakade med sina skattesänkningar.

– Har man en politik som hela tiden går ut på att prioritera skattesänkningar framför att bygga ut rättsväsendet, blir det så småningom fel. Det är precis det vi har vänt på. Vi skärper de straff som ni aldrig gjorde. Sen får man alltid bära ansvar för det man själv gjort. Det vi gjort under vår tid är att se till att polisen och övriga rättsväsendet har mer resurser än någonsin, sade ministern.

Efter ordskiftet gick Johan Forssell fram till Morgan Johansson och sade något ohörbart. Men man hör Johansson svara:

– Du jobbade för fan för Reinfeldt då. Det försöker du hela tiden komma undan ifrån.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program