SD under sitt valresultat i ytterligare mätning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sverigedemokraterna lyckas inte kapitalisera på den senaste tidens oro i Sverige och världen. Partiet ligger tydligt under sitt förra valresultat även i Demoskops senaste undersökning. Samtidigt ligger MP och L ganska stabilt utanför riksdagen.

Det är i Aftonbladet/Demoskops senaste mätning som Sverigedemokraterna ännu en gång hamnar under sitt valresultatet från 2018.

Partiet får 16,9 procent (- 0,1) , alltså 0,6 procentenheter mindre än i förra valet.

På senare tid har Sverigedemokraterna vänt i flera viktiga frågor, inte minst i frågan om ett svenskt Nato-medlemslap. Man valde också att stödja de brett avskydda vaccinpassen. Partiet hade till och med covidpass på sin egen konferens i höstas.

Demoskops undersökning genomfördes mellan den 26 april och 4 maj, alltså efter korankravallerna.

I Skops senaste undersökning fick SD bara 15,6 procent.

Flest röster i Demoskops mätning får Socialdemokraterna, som landar på 31,2 procent (- 0,3) och Moderaterna som får 22,9 procent (0).

Samtidigt ligger Miljöpartiet och Liberalerna stadigt under riksdagsspärren på 3,0 procent (- 0,5) respektive 2,9 procent (+ 0,5). Kanske bara ett mirakel kan rädda kvar dessa partier i riksdagen.

I övrigt får Vänsterpartiet 7,3 procent av rösterna (- 0,8), Centerpartiet 7,9 procent (- 0,1) och Kristdemokraterna 6,4 procent (+ 1,0). KD ökar alltså tydligt.

”KD-ledaren Ebba Busch är i och för sig ute på en turné i Sverige utanför storstäderna. Men det är inte den som förklarar Kristdemokraternas uppgång i den här mätningen. Det är Ebba Busch själv. Hennes person”, hävdar Aftonbladets Lena Mellin i en kommentar i tidningen.

Kategorin övriga partier får 1,5 procent.

Så här sade nyligen partiledaren för Alternativ för Sverige, Gustav Kasselstrand, i en intervju med Swebbtv angående Sverigedemokraterna, som han själv var medlem i tidigare:

– De kommer växa marginellt. Det blir det första valet där SD inte kan peka på någon stor tillväxt. Jag kan inte se att de lyckas lyfta till valet. Precis som Moderaterna har de varit en alldeles för svag opposition. De vågar inte bilda egen opinion. Det mesta verkar handla om att göra det så bekvämt som möjligt för Moderaterna att samarbeta med dem. Det var därför man nu gick med på den här budgeten som inte förändrade särskilt mycket alls. Man vill inte stöta sig. Man vill inte ta jobbiga diskussioner med Ulf Kristersson eller Ebba Busch. Man sitter stilla i båten.

– Det gör att många väljare tycker att de lika gärna kan rösta på Moderaterna. Jag har svårt att hitta en enda fråga som skiljer de båda partierna åt nu för tiden. EU-frågan, Nato-frågan eller invandringsfrågan skiljer inte alls.

Läs också: Så har SD förändrats: ”Borde satt ner foten mot vaccinpass”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program