Regeringen skickar ny miljard till Ukraina – vill försvara världsordningen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges regering tänker nu skicka ytterligare en miljard kronor för att finansiera Ukrainas ekonomi och militär. Det framgick under en pressträff på måndagsmorgonen. Enligt statsminister Magdalena Andersson (S) är detta viktigt eftersom Ukraina försvarar den ”regelbaserade” världsordningen.

Sedan den 24 februari har Sverige skickat över 4 miljarder kronor till Ukraina, däribland en stor mängd vapen.

Och nu blir det en miljard till, förklarade regeringen under en pressträff i morse tillsammans med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, som är på besök i Stockholm.

– Ni försvarar den regelbaserade internationella ordningen. Det är vår plikt och ära att stödja er, sade statsminister Magdalena Andersson.

– Därför kommer min regering gå vidare med ett nytt stödpaket på 1 miljard kronor.

Den ena hälften på 500 miljoner kronor utgörs av militärt stöd och den andra hälften på 500 miljon kronor ska gå till Ukrainas ekonomi.

– Tack för ert fortsatta stöd. Men så länge kriget fortsätter kommer vi be om mer vapen, sade Dmytro Kuleba.

Den ”regelbaserade världsordningen” baseras på regler upprättade av USA, har Swebbtvs utrikespolitiska kommentator Stig Berglund tidigare förklarat i ett program.

Läs mer om detta i vår artikel: ”Väst och Ryssland krigar om världsordningar: ’Regler’ mot internationell rätt”.

Enligt Swebbtvs Lars Bern stämmer det inte heller att västvärlden är någon imponerande högborg för en regelbaserad världsordning, som det ofta påstås i debatten om Ryssland.

– Västvärlden har inget moraliskt företräde, sade han i juni och uttryckte stark kritik mot Storbritanniens utlämning av Wikileaks-grundaren Julian Assange till USA.

– Det är en fruktansvärd skandal att vi i västvärlden gör så här mot vår främsta journalist. Vi har förbrukat vår trovärdighet. Och Sverige bär ett mycket tungt ansvar i Assange-affären.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program