Årskrönika: 2021 – från demokrati till medicinsk träldom

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

När man som liten gick i skolan fick man lära sig om olika hemska tidsepoker i mänsklighetens historia. Häxprocesserna, inkvisitionen, kommunismens bottenlösa förtryck och så vidare.

Allt framstod som väldigt främmande, som något långt tillbaka i tiden, som något som aldrig kunde hända igen. Människan verkade dum och outvecklad.

”Vad tur man är född i dag”, tänkte man.

Men på grund av coronapandemin är det inte lika lätt att vara så positiv om mänsklighetens utveckling längre, och den som följt Swebbtvs digra nyhetsrapportering i ämnet kanske håller med. Australien bygger interneringsläger för misstänkt covidsmittade och för dem som inte gör som staten vill. Österrike tvingar sin befolkning till medicinska ingrepp – annars väntar böter eller fängelse. EU:s högsta ledare öppnar för vaccintvång i hela unionen – med ett experimentellt läkemedel som fungerar allt annat än optimalt.

I backspegeln kan man fortfarande kritisera Sveriges initiala hantering av coronaviruset. Insatserna för att skydda de äldre var till exempel ofullständiga och senfärdiga.

Men Sverige hade också en mindre hysterisk reaktion än andra länder. ”Covid zero”-strategin och ”lockdowns” framstår idag som mindre lyckade idéer, eftersom viruset ändå sprider sig till slut.

Det var då det.

Nu är Sverige inget vidare starkt ljus i mörkret.

Nyligen infördes diskriminerande vaccinationspass som tvingar svenskarna att redovisa sin medicinska status för att få delta i väsentliga delar av samhället, och som utesluter över en miljon människor för att de av någon anledning valt att inte ta det så kallade vaccinet mot Sars-cov-2 – ett relativt ofarligt virus som enligt Folkhälsomyndighetens egen studie har väldigt låg dödlighet. Covidpassen utgör ett indirekt tvång för människor att injicera ett läkemedel som de kanske inte vill ha eller ens har nytta av, och som är förknippat med en mängd biverkningar. Även de som redan haft sjukdomen måste ta vaccinet för att inte uteslutas ur samhället.

Vaccinpassen villkorar befolkningens frihet på ett mycket ingripande sätt. Socialt anseende blir beroende av om du accepterat en medicinsk injektion – som inte ens stoppar smittspridningen av viruset i fråga. Mutationen omikron ”blåser rakt igenom vaccinet, oavsett om du är trippelvaccinerad”, som den amerikanske läkaren och vaccinforskaren Robert Malone nyligen uttryckte det. S-regeringen har numera erkänt att dubbel- och trippelvaccinerade smittar. Vecka 51 var en klar majoritet av de som smittas i Sverige ”vaccinerade”.

Covidpass och medicinskt tvång är inte bara ett hot mot ett fritt samhälle, utan ett hot mot individen som sådan. Kroppen är människans egen borg. Om den faller så upphör individen. Utan fria människor finns det inte heller någon demokrati. Staten blir hela makten, och kan styra invånarna så som den önskar. Den egna kroppen är individens egendom, inte statens. Den som vill ta ett läkemedel bör vara fri att göra det, men den som inte vill ska inte heller behöva göra det. Skyddet mot kroppsliga ingrepp är så starkt att det står inskrivet i grundlagen.

Varför covidpassen infördes är oklart. Uppenbarligen hade storfinansen ett intresse av det, eftersom de driver distributionen av de digitala dokumenten. Ägarna ”gynnas kraftigt av statens krav på vaccinbevis”, som SvD Näringsliv rapporterade i början av december. Passen infördes knappast av medicinska skäl. Fullvaccinerade smittades av covid redan innan den nya omikronvarianten. Folkhälsomyndighetens företrädare har också medgett att åtgärden inte bygger på solid forskning, samt antytt att syftet är att få fler att sprutorna. Men om vaccinen nu är så bra och effektiva som myndigheten påstår de är, borde inte 100 procent av befolkningen behöva ta dem, och personer som inte vill injicera sig borde absolut inte behöva hotas till det.

Sverige har redan en mycket hög vaccinationsgrad.

”Den fjärde vågen” i vården har ännu inte rusat i Sverige, även om det återstår att se vilken påverkan omikron kommer ha. En svensk infektionsprofessor jämför varianten med en förkylning. Men i andra massvaccinerade länder har viruset skenat i månader. Europa har haft mer smitta efter massvaccineringen än innan den. Sverige har klarat sig bättre. ”Belastningen på sjukvården från covid-patienter är 80 procent lägre än för ett år sedan”, kunde man läsa i Svenska Dagbladet så sent som i måndags. Skillnaden är sannolikt att vi redan under första pandemiåret 2020 genomled det som andra länder denna höst tvingats uthärda. Vi stängde inte ner landet lika hårt och har därför en betydligt högre naturlig immunitet i befolkningen. Kanske har minst en fjärdedel redan haft smittan. Att många svenskar besegrat covid-19 med sitt eget immunförsvar kallas av den förre statsepidemiologen Johan Giesecke för ”den stora immuniteten” i landet. Men covid-19 var aldrig en så dödlig och svår sjukdom som världen initialt befarade. 2020, långt innan vaccinen, beräknade Folkhälsomyndigheten dödligheten bland smittade i Stockholm till 0,6 procent; eller 4,3 procent bland personer 70 år och äldre, och 0,1 procent bland de yngre än 70 år. Sveriges dödlighet är idag normal. I Stockholm ligger det lika många covidpatienter som influensapatienter. Att satsa resurser på vården hade kanske varit politikernas bästa drag. Det är inte rimligt att svensk sjukvård ska anses vara hårt ansträngd av ett 100-tal covidsjuka på IVA när landet har en befolkning på 10,3 miljoner. Sjukdomar kommer alltid finnas. Lösningen är inte att stänga ner samhället varje vinter.

I sociala medier stormar användare mot regeringens plötsliga helomvändning och allt mer maktfullkomliga hantering av viruset, som åtminstone är det påstådda syftet. Många mår dåligt. Detta rimmar illa med folkhälsan.

Sverige kunde ha lämnat den här pandemin med huvudet relativt högt hållet, och vettet i behåll. I stället valde man ändå till slut samma huvudlösa väg som andra länder. Varför? Restriktionerna var en sak. De skapade kritik, men vaccinpassen har skapat raseri och otäcka motsättningar i befolkningen, vilket rimmar väldigt illa med folkhälsan.

Varför införa något så förödande? Som inte ens fungerar mot smittspridning.

Kanske har covidpandemin långt bakom kulisserna kommit att handla om något annat än hälsa? Enligt den franske filosofen Michel Foucault finns makt överallt och uppkommer ur allt. Makten är föränderlig. Foucault byggde vidare på Friedrich Nietzsches idé om ”viljan till makt” som livets väsen. Kanske var inte den öppna demokratin så evig som vi som aningslösa skolbarn trodde och hoppades att den skulle vara. Kanske demokratin, likt andra statsskick genom historien, är förgänglig – för att det finns krafter vars väsen strävar efter något annat, och som såg chansen att nå denna makt genom att utnyttja en global pandemi. Men låt oss hoppas att det inte är så, eller att försöket misslyckas. Låt oss hoppas att 2022 blir frihetens år. För hela världen.

Ett talande Twitter-inlägg kan få avsluta året:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program