Vaccinerade driver nu smittan – 64 procent som smittas har tagit ”vaccinet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto (bakgrund): Holger.Ellgaard

36 procent av de svenskar som smittades med covid-19 vecka 51 var ovaccinerade, enligt Folkhälsomyndighetens hemsida. Den stora majoriteten hade alltså tagit ”vaccinet”. Samtidigt väntas den nya mildare omikronvarianten snart dominera, vilken den redan gör i Skåne. På grund av omikron sprids nu smittan betydligt snabbare.

Den stora majoriteten som smittas av covid-19 i Sverige är nu vaccinerade.

Det framgår av Folkhölsomyndighetens senaste siffror, som släpptes idag.

Under vecka 51 ökade antalet covidfall med 14 procent jämfört med veckan innan.

”Av de bekräftade fallen vecka 51 var 36 procent ovaccinerade”, skriver Folkhölsomyndigheten på sin hemsida.

64 procent hade alltså tagit ”vaccinet”.

Samtidigt fortsätter omikronvarianten att öka i landet. Troligen kommer varianten ta över, eftersom den är mycket mer smittsam än delta. Enligt FHM utgör omikron mellan 3-51 procent av smittfallen i landets olika regioner.

I Skåne är siffran 51 procent och i Västra Götaland 46 procent.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell förväntas omikron ta över i Sverige, säger han i Expressen. Men varianten är mildare, och det tycker han är positivt.

– Samtidigt har vi aspekten att vaccinet inte skyddar lika bra, och att smittspridningen går mycket snabbare, säger han till Expressen.

”Trenden är tydlig: andelen omikron stiger, och andelen av fallen som utgörs av omikron förväntas fortsatt öka. Beläggningen inom sjukvården har ökat men är fortsatt lägre än under tidigare perioder av hög smittspridning under pandemin… Antalet avlidna bekräftade fall med covid-19 är fortsatt lågt jämfört med tidigare perioder av hög smittspridning”, förklarar myndigheten på sin hemsida.

Per 100.000 invånare uppges ovaccinerade löpa högre risk än vaccinerade. Men exakt vad detta egentligen innebär är oklart, eftersom personer i Sverige som tar det så kallade vaccinet kan räknas som ovaccinerade ett par månader efter första dosen. Detta trots att substansen påverkar kroppen direkt. Det är därför de som tar vaccinet uppmanas stanna kvar i 15 minuter efter injektion om de skulle få tydliga biverkningar.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

”Tre veckor efter den första vaccindosen beräknas en person ha ett gott skydd mot sjukdomen även om man räknas som fullvaccinerad först två veckor efter sin andra dos.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program