Dagen efter nya restriktioner: Influensan belastar vården

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

 

I Stockholms län har man nu lika många influensapatienter som covidpatienter. Enligt regionen har man sett en stor ökning av olika typer av luftvägsinfektioner.

Under tisdagen presenterade regeringen nya hårda restriktioner mot coronaviruset som införs den 23 december och som gäller alla invånare oavsett vaccinationsstatus. Men i sociala medier undrar människor varför politikerna inte har byggt ut vården i stället.

Precis som Swebbtv tidigare rapporterat är det nämligen inte bara covid-19 som belastar vården, utan en rad andra sjukdomar och åkommor. Det är en blandad sjukdomsbild.

– Vi har ett stort tryck på hela hälso- och sjukvården just nu. Vi har en mycket ansträngd situation vid våra akutsjukhus. Bara Karolinska universitetssjukhuset är i normalläge, övriga är i stabsläge, sade chefsläkare Johan Bratt på Region Stockholms pressträff idag.

I Stockholm ligger det 184 covidpatienter på sjukhus just nu, och lika många med influensa.

– Våra sjukhus rapporterar att det handlar om ungefär lika många patienter som behöver vård av säsongsinfluensa som vård av covid-19, förklarade Bratt.

– Totalt sett kan vi konstatera att vi har en mycket stor ökning av antalet personer i länet som har olika former av luftvägsinfektioner.

Detta innebär att många som jobbar inom vården är sjuka, men också att antalet patienter ökar. Dessutom måste man testa fler personer.

Vården är så ansatt att Bratt uppmanar folk att ta det lugnt med alkohol och elsparkcyklar i jul.

– Alkoholen försämrar omdömet. Jag och vårdens medarbetare tackar lite extra om du undviker eller dra ner på alkoholen under helgerna, sade han.

Läs vår tidigare artikel Resursbrist bakom ”vårdkaoset” i Stockholm.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program