Australien placerar friska människor i koncentrationsläger

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige


En 26-årig kvinna i Australien vittnar om hemska förhållanden i landets karantänläger för misstänkt covidsmittade. Hon skickades dit trots att hon var frisk.

Det är Freddie Sayers från Unherd som intervjuat 26-åriga Hayley Hodgson, som placerades i det så kallade karantänlägret Howard Springs i Norra territoriet i Australien.

Lägret, som jämförts med ett koncentrationsläger och som har 2.000 platser, är till för covidsmittade och misstänkt smittade personer. Även personer som testar negativt flera gånger placeras där, om de tidigare varit i närheten av någon smittad.

Hodgson har precis återvänt från lägret, dit hon skickades efter att en av hennes vänner testat positivt för covid. Själv blev hon dock aldrig sjuk. Men det spelade ingen roll.

Först kom utredare till hennes bostad. Då ljög hon om att hon tagit ett negativt covidtest, eftersom hon var så rädd för myndigheternas brutala smitthantering.

Sedan kom polisen – som blockerade hennes uppfart.

– Jag gick ut och frågade vad som händer, om de skulle testa mig för covid. De sa: ”Nej, du blir bortförd. Och du har inget val. Du ska till Howard Springs. Du kommer antingen med oss ​​nu, så placerar vi dig bak i skåpbilen. Eller så får du en covid-taxi”, berättar kvinnan i Unherd.

– Jag svarade att jag inte samtycker till något av det och undrade varför jag inte bara kunde självisolera hemma, som många andra människor gör.

– Då sa de: ”Vi har blivit tillsagda från högre ort vart vi ska ta dig. Det är bara så det är.”

Enligt 26-åringen blir lägerfångarna placerade på en golfbil med sina väskor. Personalen har skyddsdräkter och vill inte komma i närheten av de intagna, eftersom de är så rädda för smittan.

– Sedan släpper de dig vid ditt rum. Och de lämnar dig. De kommer inte och pratar, de kollar inte till dig, de gör ingenting. Du får dina måltider levererade en gång om dagen. Du blir lämnad helt ensam.

Hayley Hodgson är helt säker på att hon skickades till lägret som hämnd för att hon initialt ljugit om att ha tagit ett negativt covidtest.

– Det känns som att man sitter i fängelse. Man upplever det som att man gjort något fel. Det är omänskligt det som de håller på med. Man blir så liten att det helt övermannar en. Och man är bokstavligen ingenting. De hotade också att förlänga min vistelse.

För minsta lilla överträdelse, som att inte bära mask i lägret, kan man få 5.000 dollar i böter.

En gång erbjöds hon valium i stället för att få gå en promenad.

Landets regering påstår att karantänlägren är av hög kvalitet och att en vistelse där är som semester. Men det är raka motsatsen, enligt Hayley Hodgson. Det är stängsel och kameror överallt.

Hon covidtestades tre gånger under de 14 dagar hon var i lägret. Varje gång var testet negativt.

På grund av fångenskapen i Howard Springs har hon förlorat sitt arbete.

Freddie Sayers påpekar att omvärlden fått en helt annan bild av Australien efter covidsmittan, på grund av landets extremt brutala åtgärder mot viruset. Regeringen tycks vara beredd att göra ”vad som helst” med det påstådda syftet att stoppa smittan, säger han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program