Vinden vänder? – Mäktig tankesmedja vill få slut på Ukrainakriget

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA bör arbeta för att få fram ett slut på kriget i Ukraina. Det anser den mäktiga tankesmedjan RAND. Kostnaderna och riskerna med ett långt krig är för stora för USA, anser man. Men är det för sent? Kriget har nämligen gått så illa för väst och Ukraina att Ryssland kanske hellre fortsätter se på när Nato-länderna pinsamt avmilitariserar sig själva. Detta diskuterar Swebbtvs Mikael Willgert och Stig Berglund i ett nytt program.
– Det känns ju som att detta håller på att bli ett fiasko betydligt större än vi hade kunnat ana, säger Mikael Willgert.

Den inflytelserika amerikanska tankesmedjan RAND har nu officiellt publicerat en rapport där man i princip argumenterar för att kriget i Ukraina bör avslutas.

Rapporten heter ”Att undvika ett lång krig”, och presenteras på följande sätt:

”Författarna hävdar att, förutom att minimera riskerna för större eskalering, skulle USA:s intressen bäst tjänas genom att undvika en utdragen konflikt. Kostnaderna och riskerna med ett långt krig i Ukraina är betydande och väger tyngre för USA än de möjliga fördelar som finns med en sådan bana. Även om Washington inte själv kan bestämma krigets varaktighet, kan man vidta åtgärder som gör ett eventuellt förhandlat slut på konflikten mer sannolikt.”

Så här skriver Washington Post om rapporten:

”I stället för att låta kriget fortsätta borde västmakterna göra mer för att driva de stridande parterna mot samtal, råder den… RAND-rapporten markerar kanske det mest systematiska fallet för en policyförändring som lagts fram av en tankesmedja i Washington, vars stora majoritet hyllat kriget i Ukraina som en bra och nödvändig kamp, såväl som ett ögonblick för att återhämta USA:s ledarskap på världsscenen.”

I slutet av själva RAND-rapporten står det:

”Vi drar slutsatsen att, förutom att avvärja en eventuell upptrappning till ett Ryssland-Nato-krig eller rysk kärnvapenanvändning, är att undvika ett långt krig också en högre prioritet för USA än att främja betydligt mer ukrainsk territoriell kontroll.”

Swebbtvs analytiker Stig Berglund har läst rapporten.

– Detta måste får ett slut. Detta håller inte helt enkelt, säger rapporten om kriget enligt Berglund.

RAND-rapporten handlar bara om vad som är bra för USA, ingen annan. Den identifierar amerikanska intressen i relation till kriget. Slutsatserna ska alltså tjäna USA.

Tankesmedjan ser ett antal farhågor för USA med ett långdraget kriget. Författarna vill undvika både kärnvapen och en direkt militär konfrontation mellan Ryssland och USA.

– Det skulle få så stora konsekvenser för USA globalt, så det vill man inte, säger Berglund.

Västmakter skulle kunna utfärda garantier om Ukrainas neutralitet och ta fram villkor för sanktionslättnader mot Ryssland, föreslår rapporten.

– De bet ju inte särskilt bra, säger Stig Berglund om västvärldens skogstokiga och kontraproduktiva sanktioner mot Ryssland.

Ju längre kriget håller på ju större är risken att farhågorna besannas. Ukrainakriget försämrar också USA:s förmågor i andra delar av världen. Och det dränerar de egna militära resurserna.

– Mycket grejor har ju tagit slut.

Det finns också en risk att Ryssland gör ännu större landvinningar i Ukraina än vad man redan gjort, och därmed bara blir starkare och starkare.

– Tar Ryssland hela Svarta havskusten blir Ukraina en rumpstat. Då tappar de möjligheten till utskeppning och export. Då blir det en kontrollerad kontinental enklav utan kontakt med haven.

Å andra sidan kanske Ryssland tycker det är bra att Nato avväpnar sig självt genom Ukraina. Samtidigt litar Ryssland inte längre på väst, inte minst på grund av de bedrägliga Minsk-avtalen, som varken Ukraina, Frankrike eller Tyskland hade för avsikt att göra realitet av. Syftet var i stället att ”köpa tid” och bygga upp en stark anti-rysk militär i Ukraina.

– Så det är svårt att se en förhandlingsväg ut. Det gör mig pessimistisk, fortsätter Stig Berglund i Swebbtv. Jag blir inte riktigt klok på hur det här ska kunna ta slut. Det blir ju inte bättre av att Tysklands utrikesminister säger att ”vi är i krig med Ryssland”.

Västs och Natos agerande mot Ryssland kan sluta i ett massivt misslyckande.

– Det känns ju som att detta håller på att bli ett fiasko betydligt större än vi hade kunnat ana, säger Mikael Willgert under diskussionen.

Så vad kommer nu hända med kriget?

– Det går obevekligen mot att USA inser att det här kommer inte sluta bra, säger Stig Berglund.

– Det kan bli förödmjukande. I stället för att få en eskalering till kärnvapen och Nato-nivå så ser man helst att man på ett eller annat sätt tar sig ur det hela. Så fort som möjligt.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program