Lars Bern: ”Jätteallvarligt” att Minskavtalen var en bluff – raserar förtroendet för väst

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Att Minskavtalen för att skapa fred i östra Ukraina var en bluff och ett sätt att lura Ryssland är ytterst allvarligt. Det säger Lars Bern i en ny omvärldsanlys i Swebbtv. Västvärlden går inte att lita på. Västmakternas beteende slår undan benen på internationell diplomati och framtida avtal blir omöjliga att ingå.
– Det här inslaget i västvärldens nya sätt att bete sig är jätteallvarligt, säger han.

Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel har sagt i tyska medier att de så kallade Minskavtalen, som avsåg skapa fred i östra Ukraina, egentligen var ett försök att köpa tid för att den ukrainska regimen skulle kunna bygga upp en kraftfull militär.

Och det är precis vad som hänt.

2014 hade Ukraina en svag militär. Men efter den USA-ledda statskuppen i Ukraina samma år, har landet fått en stark modern krigsmakt efter västerländsk standard.

Men att fredsavtalen, som under 2015 leddes av Tyskland och Frankrike, var en bluff är oerhört allvarligt, enligt Lars Bern.

Det raserar internationell diplomati och förtroendet för väst.

– Det hon säger är ytterst anmärkningsvärt. Hon har alltså spelat falskt mot ryssarna hela tiden. Hon har gett sken av att hon och fransmännen haft dialog med ryssarna. Putin har gjort starka försök för att Ryssland ska bli accepterat som ett europeiskt land, att få komma in i en europeisk gemenskap. Det har ju varit hans mål. Och han känner sig otroligt sviken av det här beteendet.

– Allt var iscensatt av västvärlden. Man behövde köpa tid åt Ukraina för att man med hjälp av Nato skulle kunna bygga upp en starkare krigsmakt och slänga ut ryssarna från de här provinserna och Krim. Därför behövde man köpa tid, då den ukrainska armén var så svag.

Bern påpekar att den statliga kinesiska tidningen Global Times har publicerat en artikel om att de ”verkliga avsikterna bakom Minskavtalen ytterligare förstör västvärldens trovärdighet”.

– De har skrivit en ytterst kritisk artikel med anledning av intervjuerna med Angela Merkel, fortsätter Lars Bern. Vad den utmynnar i är att västvärlden inte längre är förhandlingsbart. Det låter ju inte så farligt, men det är otroligt allvarligt. Kina och Ryssland betraktar inte längre västvärlden som förhandlingsbart. Det innebär att det inte går att träffa en fredsöverenskommelse med väst. Det kommer inte gå att träffa överenskommelser om vapenreglering med väst. De litar inte längre på väst. De konstaterar att västvärlden inte håller avtal. Västvärlden struntar fullständigt i ingångna avtal. Väst struntar fullständigt äganderätten. Man beslagtar tillgångar som tillhör länder man anser vara misshagliga.

Väst har förstört förtroendet för politiska överenskommelser. Men även för bankväsendet.

– Man kan inte längre lita på västliga banker för de kan lägga beslag på dina tillgångar när det passar. Det har man sett inte bara i relation mellan väst och Ryssland, utan även under pandemin i stridigheterna mellan lastbilsförarna och den kanadensiska regeringen. Man konfiskerade människors tillgångar när de uttryckte sina åsikter.

– Det här inslaget i västvärldens nya sätt att bete sig är jätteallvarligt. Kina inser att det inte är någon idé att förhandla någonting med väst.

Så hur kommer Ukrainakriget sluta?

– Det blir omöjligt att ingå en fred. Hur ska man kunna avsluta ett krig när man inte är förhandlingsbar? Ryssarna kommer ju aldrig lita på en överenskommelse som västliga länder, Nato och USA står bakom. Jag tror att det bästa, av alla tänkbara scenarier, det minst farliga, är att det här kriget så småningom klingar av och det blir en demarkationslinje, där man ingår en vapenvila, precis som man gjort i Korea. Det har aldrig slutits någon fred mellan Nord- och Sydkorea. Kriget pågår fortfarande, men sedan flera decennier tillbaka har det varit ett vapenstillestånd. Något liknande kanske det kan bli i Ukraina.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program