Game over? ”Vi är klara, vi kan inte vinna, vi måste ut” – om RAND-rapporten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kan tankesmedjan RAND:s nya rapport om Ukrainakriget, där det i princip förespråkas ett snabbt slut på kriget, avslöja en policyförändring från USA:s och västs sida? I en intervju med juristen Andrew Napolitano kallar den tidigare FN-inspektören Scott Ritter rapporten för ”kanariefågeln i gruvan”, alltså ett tecken på förändring.

Andrew Napolitano frågar Scott Ritter om västmakterna fortfarande tror de kan få till ett regimskifte i Ryssland via kriget i Ukraina.

Enligt Ritter kan man hitta den största ledtråden till svaret i den amerikanska tankesmedjan RAND:s nya rapport ”Att undvika ett långt krig”, som Swebbtv diskuterat HÄR.

Rapporten förespråkar ett slut på kriget, så fort som möjligt. Kriget skadar USA för mycket.

– 2019 skrev RAND en rapport som sade att det bästa sättet att demontera Ryssland är att gå via Ukraina. Och därför var det USA:s policy, säger Scott Ritter.

– RAND färdigställde precis en ny rapport som säger: Vi måste ta oss ur det här. RAND är som kanariefågeln i gruvan. RAND säger nu att vi är klara, vi kan inte vinna, vi måste ut – så gör det. Om RAND säger det, beror det på att någon har sagt åt dem att skriva en rapport som säger det, så att man sedan kan påverka politiken.

Så mycket inflytande har alltså RAND, enligt Ritter.

Varför har då politikerna så länge bara försökt eskalera kriget i Ukraina? Det är så politiker gör.

De vågar inte erkänna ett nederlag. De blir till synes galna i stället. Liknande skedde i Afghanistan. Men till slut lämnade USA ändå – i ett bittert nederlag.

– Amerikanska politiker bryr sig inte om moral. Men de påstår att de bryr sig om nationell säkerhet. Allt vi gjort nu är att göra Ryssland starkare och Nato svagare. Jag säger det igen: Vi har gjort Ryssland starkare – och inte lite starkare, utan extremt mycket starkare. Ryssland har en helt annan militär idag jämfört med för ett år sedan. Samtidigt är USA och Nato mycket svagare.

Se hela intervjun HÄR.

Läs och se Swebbtvs analys av RAND-rapporten HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program