Utbildningsministern ställd mot väggen av Robert Stenkvist (SD)

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Robert Stenkvist (SD) tog upp frågan om studenters yttrandefrihet på universiteten under riksdagens frågestund i torsdags. Detta efter att den granskande journalisten Christian Peterson fått hela etablissemanget mot sig efter att han granskat universitetsvärldens vänsterlutning.

Peterson anmälde sig till en kurs som heter ”Ras och vithet i Sverige” på Karlstads Universitet som leddes av den ökända Tobias Hübinette med ett våldsamt förflutet i AFA, som en följd av Petersons deltagande på kursen så sjukanmälde sig Hübinette. Han gjorde detta då han menade att Peterson trakasserade honom, vilket han påstod i olika intervjuer till regimlojal media. Detta trots att inga trakasserier har kunnat ledas i bevis vare sig från mainstreammedia, universitetet eller Hübinette själv.

Som en följd av att utbildningsminister Mats Persson (L) indirekt gav sitt stöd i en intervju till DN till den AFA-kopplade Hübinette efter att etablissemanget drevat mot Peterson, ställde därför riksdagsledamoten Stenkvist ministern mot väggen under riksdagens frågestund i torsdags.

– Statsrådet har nyligen sagt att regeringen avser att göra det enklare för lärosäten att stänga av studenter – detta baserat på att en student ifrågasatte en lärares analyser under kursen Ras och vithet i Sverige. (…) Oavsett vilka obehagliga åsikter som förknippas med en student är vi ute på väldigt hal is om vi öppnar upp för att stänga av studenter om deras åsikter är obekväma, menade Stenkvist.

Utbildningsministern backa från sin tidigare inställning som framkom i intervjun i DN, där han lovade medieetablissemanget att regeringen skulle ta i med hårdhandskarna mot personer likt Peterson.

– Universiteten ska vara en arena där det är högt i tak och där inga, jag upprepar inga, åsikter är förbjudna. Alla uppfattningar får mötas och blötas i det akademiska seminariet, men man får aldrig passera gränsen där man trakasserar eller hotar någon, svarade utbildningsministern.

Riksdagsledamoten Stenkvist stod däremot på sig och tryckte på att ministerns utlåtande var direkt olämplig.

– Men att grunda en lagstiftning på uppgifter från DN och göra det möjligt att sparka ut studenter med obekväma eller till och med riktigt obehagliga idéer är en helt annan sak. Det är väl just sådant våra medier, bland annat DN, gärna anklagar Viktor Orbán för, sade Stenkvist.

Etablissemanget slöt sig samman i en gemensam attack mot Peterson efter att han valde att granska universitetsvärlden. Peterson backade däremot inte efter att blivit utsatt och fick enormt stöd på sociala medier för sin granskning.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program