USA formar Gazakonflikten – befarar Mellanöstern ska explodera i krig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vita huset i Washington. © Foto: Teddy Yoshida (public domain)

Israel har indikerat att man ska skicka in marktrupper i Gaza. Men kommer det ske, och i så fall i vilken omfattning? Enligt Bloomberg har Bidenadministrationens exceptionellt starka inflytande över situationen fått Israel att skifta inställning till ”något annat”. En ”massiv markinvasion” skulle nämligen riskera att Mellanöstern exploderar i krig.

Kommer Israel genomföra en stor markoffensiv i Gaza? Enligt en källa till journalisten Seymour Hersh kan Israel använda djuppenetrerande bomber för att förstöra Hamas underjordiska nätverk och skulle därmed inte behöva en massiv markoperation. En av hans källor säger dock att ”Gaza City håller på att förvandlas till Hiroshima utan användningen av kärnvapen”. Bidens besök i Israel skedde samtidigt som ”Gaza City jämnas med marken”, skriver Hersh.

Samtidigt rappoterar nu Bloomberg att USA skaffat sig så starkt inflytande över vad som pågår i Israel-Hamas-kriget att man förvandlat Israels markinvasion till något annat. Efter besök från högt uppsatta amerikanska tjänstemän och vänsterpresidenten Joe Biden ska Israel delvis ha skiftat strategi. USA befarar nämligen civila offer och att israeliska marktrupper i Gaza kan få hela Mellanösternregionen att explodera, något allt fler nu varnar för.

USA:s starka inflytande ”formar” hur Israels anfall kommer genomföras, enligt tidningen.

Men för att helt slå ut Hamas måste man på något sätt gå in med marktrupper, eftersom Hamas byggt enorma nätverk av underjordiska tunnlar.

Enligt tre högt uppsatta israeliska tjänstemän som Bloomberg talat med är USA:s roll och inflytande i det pågående kriget mot Hamas ”djupare och mer intensivt än något som utövats av Washington tidigare”.

Tonen från den israeliska militären om en markoffensiv ska ha ändrats till att det ”kan vara något annorlunda än vad man tror”.

Det som USA vill är alltså att Israel ska agera mer försiktigt.

”USA har blivit allt mer bekymrat över att Israels invasion skulle kunna dra in Iran-stödda Hizbollah. Det kan öppna en andra front i kriget och tända en bredare konflikt som skulle dra in USA ytterligare och riva upp Bidenadministrationens ansträngningar att stabilisera regionen genom att skapa fred mellan Israel och viktiga arabiska länder”, fortsätter Bloomberg.

Eventuellt kommer Israel använda specialstyrkor, gå in i norr där Hamas har sitt högkvarter samt använda ett mer ”kirurgiskt tillvägagångssätt” i söder, förklaras det i tidningen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program