Teorin: Lars Vilks bil besköts med kraftfullt gevär

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vad är det för kraftiga smällar som kan höras innan Lars Vilks bil kraschade och konstnären ihop med två poliser dog förra året? Youtubeanvändaren Ulf Erlingsson har gjort en ljudanalys och påstår att ljudet med ”hög sannolikhet” kommer från ett kraftfullt prickskyttegevär laddat med ett pansargenomträngande skott, enligt hans tolkning.

Det var i somras som Dagens Juridik avslöjade märkligheter kring Lars Vilks dödskrasch i oktober förra året, som åklagaren tidigare i år avfärdade som en olycka.

Tidningen hade kommit över en ljudfil från en övervakningskamera på en villa i närheten av platsen där bilen kraschade. Filen hittades i utredningsmaterialet.

På ljudfilen hörs först två smällar. Sedan blir det tyst i fem sekunder. Därefter hörs ytterligare en smäll. Smällarna ska ha skett precis innan kraschen. Det fanns även en avfyrad pistolkula i bilen.

De tre smällarna ”låter som skott”, påpekar Dagens Juridik i sin artikel. Dagens Juridik frågade chefsåklagaren Per Nichols vad det är som hörs på ljudfilen.

– Det vet vi inte, sade han.

Utredarna har alltså inte fastslagit vad det är.

En Youtubeanvändare, som säger att han arbetat med akustisk beskaffenhet, har gjort en ljudanalys av filen och hävdar att det med stor sannolikhet handlar om skott från en Bushmaster BA50, alltså ett kraftfullt prickskyttegevär skapat för .50 BMG-kulor.

– De hade inte tolkat, de förstod inte vad den första delen av ljudinspelningen var för något ljud, säger han om polisutredningen.

– Jag har tolkat det.

Samtidigt berättar han att han har hittat ett övergivet hus i närheten av platsen där bilen kraschade, med utsikt mot motorvägen. Huset har skotthåll samt träkonstruktioner vid fönstren som, enligt Youtubeanvändaren, verkar vara skjutbord.

– Detta är uppenbarligen en konstruktion med ett syfte, säger han i en av sina filmer.

Kulhålen i huset, som han bedömer uppstått när vapnet justerats, är kaliber 50, säger han.

Men skotten ska till slut inte ha avlossats från huset, förklaras det i tolkningen av händelseförloppet, på grund av svårigheten att träffa E4:an därifrån.

– Det är ett extremt svårt skott att göra, så de ändrade taktik.

– Hur svårt är det?, fortsätter han i en av flera filmer. Jag pratade med en svensk tävlingsskytt. Han sa att det är ett extremt svårt skott, men inte omöjligt. Han hade inte kunnat göra det, och han tävlar på OS-nivå. Så de flyttade till närheten av vägen i stället.

Vidare säger han att han förgäves har kontaktat polisen och informerat dem om sina fynd.

– Jag gav materialet till polisen, men det verkar inte som att de gjort någonting. De har bara ignorerat det. Det är därför jag tar upp det på Youtube.

Vidare påstår han att ammunitionen som använts exploderat i bilens bagageutrymme.

– Det är därför, tror jag, som däcken påverkades, säger han och spekulerar att även tanken på bilen skadats. Vittnen har sagt att de såg bilen skaka, vilket är rimligt eftersom den tog en kula med en sprängladdning. Det här ljudet och kulan matchar den beskrivningen.

Se fler filmer på hans Youtubekanal. Några av filmerna ligger även på Swebbtube.

Ljudanalysen:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program