Lars Vilks och två poliser döda i kollision med lastbil: ”Började brinna kraftigt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Lars Vilks. Foto: OlofE

En skyddsperson och två civilpoliser har dött efter att deras bil krockat med en lastbil i Markaryd i Småland. Skyddspersonen som dog är Lars Vilks, som levde med polisbeskydd på grund av dödshot från islamister, bekräftar hans sambo för DN. På nätet spekuleras det nu kring vad som egentligen hände på platsen.

Det var under söndagseftermiddagen som en civil polisbil och en lastbil kolliderade med varandra på E4 utanför Markaryd.

I polisbilen fanns en skyddsperson och två poliser från personskyddsgruppen i region Syd. Alla tre omkom i kollisionen.

Att det handlar om Lars Vilks, som levde under polisbeskydd på grund av hans islamkritiska konst, bekräftas i DN av hans sambo.

”I samband med kollisionen började det brinna kraftigt från båda fordonen. Det är ännu oklart hur olyckan inträffade”, skriver polisen på sin hemsidan och fortsätter:

”Identiteten på de omkomna är inte formellt fastställd men det finns inledningsvis ingenting som talar för att någon annan skulle varit inblandad. Anhöriga till de inblandade är underrättade om omständigheterna. Föraren av lastbilen fördes med ambulans till sjukhus där han vårdas.”

– Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogreppbart och outsägligt sorgligt, säger Carina Persson, regionpolischef i region Syd, i pressmeddelandet.

– Detta är en oerhört tragisk händelse. Nu är det viktigt för oss alla att vi gör allt vi kan för att reda ut vad som hänt på platsen och vad som orsakat kollisionen, samtidigt som vi tar hand om våra medarbetare, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten som ansvarar för personskyddet i polisregion Syd.

Utredningen kring polisens agerande i samband med händelsen leds nu av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Enligt polisen kan utredningen på platsen ta ”relativt lång tid vilket kan påverka framkomligheten på E4”, skriver myndigheten.

Polisen kommer hålla en presskonferens klockan 10.15 på måndagen.

Lars Vilks blev 75 år gammal.

På nätet spekuleras det redan kring vad som egentligen hände på platsen.

Bland annat reageras det på att de ska ha kraschat med lastbilen ”efter att ha kommit över på fel sida av vägen, på andra sidan ett mitträcke”, som Kvällsposten/Expressen inledningsvis formulerade sig.

Enligt Expressens/Kvällsposten ska polisbilen ha färdats i hög hastighet, kommit över i fel körfält och sedan hamnat under lastbilen och fattat eld. Men tidningen skriver också att räddningstjänst och polis tidigare påpekat att ”det krävs mycket” för att en bil ska kunna hamna i det andra körfältet, då ett vajerräcke skiljer körfälten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program