Partiet Nyans vill bränna ner Nimis

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Lars Vilks konstverk Nimis på Kullaberg i Skåne. Foto: Skärmdump Partiet Nyans/Pixabay (brand), Swebbtv arkiv (Nimis)

Lars Vilks konstverk Nimis på Kullaberg i Skåne, som tusentals svenskar vandrar till varje år, bör brännas ner till grunden. Det anser muslimska Partiet Nyans.

Det är i en debattartikel i GP som bland andra Partiet Nyans ordförande Mikail Yüksel förordar att Lars Vilks träkonstruktion Nimis på Kullaberg ska brännas ner.

”För många, däribland muslimer, är det ett elände att se Nimis stå kvar. Det har kommit att symbolisera normalisering och acceptans av islamofobi och rasism i samhället. Därför bör Nimis omgående brännas ner av länsstyrelsen. Det vore inte en dag för sent”, skriver han och ett par partikamrater i sin artikel.

Men partiet försöker även använda andra argument för att få bort konstverket, som att det är ett ”svartbygge” och utgör en fara för allmänheten eftersom människor som klättrar ner där kan skada sig.

Partiet påstår också att Vilks ”konst” – som artikelförfattarna sätter inom citationstecken – har varit drivande för att polarisera det svenska samhället.

”Det är viktigt att påtala att det inte enbart var hans konst som var problematisk. Han vistades i rasistiska sammanhang och samarbetade med rasistiska organisationer och personer, senast i en ’kontroversiell’ utställning i det alltmer högerextrema Polen”, fortsätter de i debattartikeln.

I sociala medier är reaktionerna mycket starka. Vissa undrar hur en stor tidning kan publicera en artikel som uppmanar till att bränna ner saker.

”Det är en krigsförklaring. Nu måste vi slå en mur, fysisk som intellektuell, kring Nimis och yttrandefriheten”, skriver en annan person på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program