Högerblocket bildar regering: ”Sverige har allvarliga problem”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"EPP Summit, 22 March 2018" © Foto: European People's Party (CC BY 2.0)

Under fredagen presenterar Moderatledaren Ulf Kristersson sin regeringsbildning.
– Ett maktskifte måste innebära ett paradigmskifte när det gäller invandrings- och integrationspolitiken. För mig råder det ingen som helst tvekan om att den här uppgörelsen innebär just det. Ett paradigmskifte, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har kommit överens om en regeringsbildning.

Detta utifrån ett långt och omfattande avtal kallat Tidöavtalet, då det slöts på Tidö Slott i Västerås.

– Vi har gjort precis det vi sa att vi skulle göra, från valrörelsen och framåt, sade Ulf Kristersson under fredagens pressträff. Vi har gjort det vi sa och vi är färdiga.

– Vi är beredda att gå till omröstning på måndag för att bilda en ny regering. Vi har enats om en överenskommelse. Och den har sin utgångspunkt i att Sverige har allvarliga problem.

Enligt Kristersson är en förändring både nödvändig och möjlig. M, SD, KD och L kan erbjuda den förändringen, påstod han.

– Men vi är också ödmjuka inför uppgiften, eftersom problemen är så stora och så många. Detta kommer ta tid. Det handlar kanske om en, två, tre mandatperioder för att kunna lösa det som under så lång tid blivit så fel i Sverige.

Men Sverigedemokraterna kommer inte ingå i regeringen.

– Därför är det oerhört viktigt att vi får en omfattande sakpolitisk överenskommelse, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson på pressträffen. Vi som största parti i den här konstellationen har dels fått ett betydande sakpolitiskt genomslag, men även samarbetsformer som ger oss en insyn, en möjlighet för oss att bevaka våra väljares intressen. Vi ska leverera politiskt, särskilt på de områden som våra väljare tycker är extra viktiga.

Avtalet innebär bland annat långtgående reformer för ökad trygghet, enligt Åkesson.

– Det är mönsterbrytande åtgärder, hävdar han. Fokus på gäng, unga brottslingar och ett ökat föräldraansvar. Kriminalvården expanderas kraftigt. Tullen ges brottsbekämpande uppgifter och vi kriminaliserar utförsel av stöldgods. Vi utreder ett nationellt tiggeriförbud.

– Ett maktskifte måste också innebära ett paradigmskifte när det gäller invandrings- och integrationspolitiken. För mig råder det ingen som helst tvekan om att den här uppgörelsen innebär just det. Ett paradigmskifte.

Bland annat ska nu asylrelaterade uppehållstillstånd bli tidsbegränsade. Man ska också kraftigt skärpa krav för svenskt medborgarskap. Man kommer se över incitamenten för frivillig återvandring. Antalet kvotflyktingar minskar från 5.000-6.000 per år till 900 per år under mandatperioden.

Samtidigt ska man återupprätta kärnkraften. Vattenfall får i uppdrag att planera och upphandla ny kärnkraft.

– Nya reaktorer kommer att byggas i Sverige, sade KD-ledaren Ebba Busch. Vindkraften kommer vara en viktig del i energimixen, men det kommer inte vara basen.

Överenskommelsen är inte ett spretigt januariavtal, påpekade Ulf Kristersson.

– Januariavtalet var ett utpressningsavtal. ”Ni får regera om vi får tvinga er att göra saker ni alltid har hatat att göra”. Helt utan gemensam målbild. Man saknade en gemensam problemanalys och färdriktning. Jag säger inte att detta är enkelt. Det här kommer bli svårt. Men att man delar värderingar i de stora och viktiga frågorna är en väldigt bra grund att stå på.

Biståndet ska sänkas och riktas mer. Enprocentstanken överges.

A-kassan kommer inte sänkas, vilket M ser som en stor förlust.

– Låt oss säga som det är, svarade Kristersson. Det är en entydig och djup förlust för Moderaterna. Och jag kan leva med den. Det var en nödvändig del av kompromissen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program