Sveriges ÖB hoppas på fler amerikanska förband i Europa

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges överbefälhavare anser att USA bör skicka militär förstärkning till Europa, i en intervju med Politico. Detta uttalande kommer i samband med de anklagelser som riktas från Ukraina och flera NATO-länder mot påstådda ryska truppförstärkningar vid ukrainska gränsen.

I en intervju i Politico säger svenska överbefälhavaren att det vore bra om de amerikanska förstärkningarna skickas till de NATO-baser de har runtom i Europa. Det finns ingen i Sverige och Sverige är inte med i NATO.

– Om situationen – jag skulle inte säga kräver för det är fel – men om situationen skulle förvärras, tror jag det vore bra med ett större avtryck, menar general Micael Bydén i intervjun med Politico.

Sverige har ett tätt samarbete med NATO, även om det inte är en formell allians. Sverige har efter beslut i riksdagen också en så kallad ”NATO-option”. Tidigare har det funnits en majoritet mot detta i riksdagen, men efter att Sverigedemokraterna ändrat sig i frågan och gjorde gemensam sak med de borgerliga partierna blev det en ny inriktning i svensk säkerhetspolitik.

Statsminister Magdalena Andersson deltog i EU-toppmötet i Bryssel för överläggningar om bland annat det som sker i Ukraina. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen menade att EU kommer svara med omfattande ekonomiska sanktioner om Ryssland skulle invadera Ukraina, något hon tydliggjort på Twitter.

Sverige kallas för militärt alliansfritt, men tidigare general Sverker Göransson har sagt i en intervju med Swebbtv Nyheter att det svensk-finska samarbetet är att betrakta som en försvarsallians. Sverige har också förbundit sig att agera solidariskt med andra EU-länder om de skulle bli angripna, men det finns inga bindande löften om militär hjälp.

Svensk säkerhetspolitisk doktrin som påstås utgå från alliansfrihet kritiseras därför från flera håll för att vara mycket ihåligt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program