Stor oro för elpriserna i vinter

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Allt fler uttrycker ilska eller oro på sociala medier över de skenande elpriserna. Redan förra vintern började elpriserna öka kraftigt och det var innan kriget i Ukraina bröt ut, med det följande sanktionskriget mellan EU och Ryssland.

– Om jag får en elräkning på 15000-20000 i vinter så kommer inte jag klara av att betala det. Skulden kommer öka varje månad och jag lär aldrig komma ifatt för sen kommer ny vinter nästa år. Och nästa. Jag kommer dö med elskulder, skriver profilen Ms Betty på Twitter.

Hon är inte ensam om att oroas över de skenande elpriserna, det är alltfler som på olika sociala medier pekar på de orimliga priserna som alltfler experter varnar för kommer att komma under vintern. Bland annat menar Christian Scholtz i en intervju med SVD att elräkningen kan öka under vintern från de priser som i medeltal låg på 20.000 tidigare år, till hela 70.000 kronor.

Den svenska socialdemokratiska regeringen har vid upprepade tillfällen anklagat nuvarande priser på energi för att vara så kallade Putinpriser. Samtidigt började den snabba eskaleringen av elpriserna redan förra vintern, långt innan den ryska invasionen av Ukraina.

De ryska motåtgärderna mot EU:s sanktioner läggs däremot på som ytterligare ett besvärande lager för energimarknaden inom EU. IMF pekade i en rapport från 22 juli på att den tyska ekonomin får omfattande svårigheter till följd av minskat inflöde av rysk gas. Ett av IMF:s förslag för den tyska regeringen är att ta mer lån för att överbrygga svårigheterna som de utsätts för. Detta samtidigt som inflationen redan stigit kraftigt i bland annat Tyskland.

Tysk ekonomi är viktig för hela Eurozonen, vilken i sin tur är viktig för hela EU-området. En krasch för den tyska ekonomin skulle få enorma återverkningar även på den svenska marknaden, detta parallellt som priserna skenar på både energi, bränsle och mat i Sverige.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program