Så har SD förändrats: ”Borde satt ner foten mot vaccinpass”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Riksdagsledamoten Roger Richthoff, som nyligen lämnade Sverigedemokraterna, anser att partiet har gjort en rad positionsförflyttningar på sistone i frågor som han tycker är viktiga. Däribland vaccinpass och EU. Han ska inte ens ha fått diskutera en eventuell positionsförändring i Nato-frågan, trots hans militära kunskap. Därför är det kanske lika bra att han inte längre är med i partiet, resonerar Richthoff själv i en intervju med Svenska Bok- och Mediemässan, som kommer arrangera en ny mässa redan i augusti.

Det var i slutet av mars som riksdagsledamoten Roger Richthoff valde att lämna Sverigedemokraterna. Detta i samband med en mediestorm på grund av en film om Ukraina som Richthoff delat på Facebook. Men han hade redan långt innan bestämt sig för att inte ställa upp i riksdagsvalet för SD igen, har han själv sagt.

I en intervju med Svenska Bok- och Mediemässan och Lennart Matikainen förklarar han mer ingående varför han valde att lämna partiet.

Han tycker att Sverigedemokraterna har förflyttat position i viktiga frågor.

– Bland annat i frågan om vaccinering. Man har sagt att det är en partilinje, men det anser inte jag. Jag anser att man bestämmer själv. Man har inte ens rätt att fråga mig om jag är vaccinerad. Jag tycker det är ett grundlagsskydd jag har. Och man ska inte stänga ute någon från detta. Men om någon annan vill vaccinera sig, gör då det. Jag är egentligen inte intresserad, men jag hoppas det går bra. Jag förväntar mig att alla respekterar mitt beslut, säger han.

Och när det gällde vaccinpassen borde partiet ha ”satt ner foten direkt”, enligt Richthoff.

Han berättar också att han gick med i den stora demonstrationen mot vaccinpass, vilket inte heller sågs med blida ögon.

En annan fråga är EU, där Sverigedemokraterna tidigare var väldigt kritiska. Men även i EU-frågan har det skett vissa positionsförflyttningar, säger Roger Richthoff.

– Man ser inte så mycket kritik längre, påpekar han.

Vidare förklarar han att det även blev trubbel när han medverkade i Swebbtv. Han fick en direkt uppmaning att inte medverka, eftersom det inte ansågs vara en ”lämplig plats”.

– Och då kände jag: vart är vi på väg?

Enligt Richthoff har han inte heller fått vara med och resonera i frågor som Nato, trots att han arbetat som FN-officer i många år och har stor kunskap i ämnet.

– Vilka för- och nackdelar finns det med Nato? Anses inte intressant. Så uppfattar jag det. Man diskuterar inte. Och jag har ju varit rätt väl insatt i försvarsfrågan, men jag är inte ens med och diskuterar en eventuell positionsförändring. Då känner jag att jag blir utanför, och det kanske jag ska vara. Det är kanske bättre att jag är det, säger han.

Men Roger Richthoff har fått mycket stöd utifrån, och det finns till och med exempel där personer har lämnat partiet, förklarar han. Enligt Richthoff borde SD ha ett annat typ av ledarskap där de 62 riksdagsledamöterna involveras i olika frågor. En ledamot med militär bakgrund borde rimligtvis få vara med i partidiskussionen om Nato, påpekar han.

Enligt Richthoff har Sverigedemokraterna också blivit alldeles för otydliga. Folk vet inte längre var partiet egentligen står i olika frågor. Var står SD till exempel när det gäller regeringens eventuella grundlagsändringar?, undrar han.

– Jag vet var jag står: blankt nej till den här förändringen.

Det är inte särskilt högt i tak inom SD, fortsätter han. Och det har blivit värre med åren. Så sent som innan förra valet fanns det fortfarande en diskussion inom partiet. Idag är det inte så.

Nästa Bok- och mediemässa blir redan den 20 augusti under temat yttrandefrihet och valrörelsen. Fokus kommer alltså ligga på valet i september. Alla partier i och utanför riksdagen ska bjudas in. Roger Richthoff kommer delta, och han vill diskutera Nato.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program