”Fullständigt livsfarligt” att gå med i Nato

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det vore livsfarligt för Sverige att skicka in en ansökan om Nato-medlemskap. Det säger Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand i Swebbtvs första partiledarintervju inför riksdagsvalet i höst. Enligt Kasselstrand är Nato egentligen en militär organisation som syftar till att tjäna amerikanska intressen. En svensk och finländsk Nato-ansökan skulle placera konflikten mellan USA och Ryssland i Östersjön.
– Det skrämmer mig, säger han i Swebbtv.

AFS-ledaren Gustav Kasselstrand är väldigt orolig för Sveriges framtid. Utan en radikalt annorlunda politik kommer Sverige förvandlas till ett ”dysfunktionellt u-land”, menar han.

Men det finns även andra saker som oroar partiledaren: ett svensk Nato-medlemskap.

– Det vore fullständigt livsfarligt för Sverige att lämna in en Nato-ansökan. Då skulle jag bli orolig. Tyvärr tror jag att Magdalena Andersson kommer göra det, inte minst för att man låtit Finland avgöra frågan, säger Kasselstrand i Swebbtv och fortsätter:

– Tafattheten som man nu uppvisar, när det alltså gäller ett av de största besluten som fattats i Sverige på årtionden, skrämmer mig. Politikerna låter Finland avgöra, och det finns ingen diskussions alls. De diskussioner som förs sker bara mellan politiker i slutna rum, som du och jag aldrig får höra. Allmänheten och väljarna gör sig icke besvär. Och någon folkomröstning är det inte tal om. Alla röster som hörs är Nato-anhängare.

Gustav Kasselstrand tycker det är talande att samma personer som lade ner värnplikten nu är de mest fanatiska anhängarna av ett Nato-medlemskap.

– Man kan nästan tro att det var utstuderat, alltså att man rustade ned det svenska försvaret för att kunna använda retoriken om att Sverige är svagt för att kunna gå med i Nato, säger han.

Men varför vore en Nato-ansökan livsfarlig?

– Jag tror att en svensk Nato-ansökan skulle leda till reaktioner från Ryssland. Det är ingen vild gissning. Alliansfriheten, syftandet till neutralitet i krig, har tjänat oss väl. 200 hundra år av fred. Vi var neutrala under första och andra världskriget, trots att det säkert fanns länder som vi kände starkt med. Men nu vill man alltså överge alliansfriheten och ge sig in i konflikten i Ukraina utan någon konsekvensanalys genom att gå med i Nato. Det kommer ytterligare eskalera den konflikt som växer sig allt starkare mellan Ryssland å ena sidan och USA, EU och Nato å andra sidan. Denna konflikt kommer växa. Men går Sverige och Finland med i Nato kan konfliktens huvudfokus stå i Östersjön. En Nato-ansökan kommer alltså flytta mittpunkten till norra Europa.

– Man bör vara öppen med detta. En Nato-ansökan kommer få konsekvenser och Ryssland kan svara på olika sätt. Man ska inte vara naiv och tro att det inte kommer påverka oss alls. Precis som man inte ska tro att sanktioner mot Ryssland inte kommer påverka oss. Det kommer det göra. Men sedan handlar det inte bara om reaktioner från Ryssland, utan även om att vi kommer behöva delta i alla de krig som Nato deltar i, fortsätter han.

Enligt Kasselstrand är Nato egentligen en amerikansk organisation, som syftar till att tjäna USA:s intressen. USA finansierar cirka 70-75 procent av Nato.

– USA styr Nato. Man ska inte ha en fantasi om att USA bara är en av många spelare, utan i praktiken så syftar ju Nato till att upprätthålla USA:s intressen. Vi får vara beredda på att uppfattas som nära allierade till USA. Detta kommer påverka våra möjligheter att verka diplomatiskt med andra länder. Det kommer påverka oss på många olika sätt.

Och i dagsläget finns det inte ens något reellt ryskt hot mot Sverige. Det är inte Kasselstrand som säger det, påpekar han själv, utan svenska myndigheter.

– Man använder rådande krig i Ukraina som en förevändning för att Sverige ska gå med i Nato, men man har nog länge velat göra det.

Gustav Kasselstrand är också skeptisk till att helt utestänga Ryssland från väst. Det skulle leda till att Ryssland vänder sig till Kina, och en mycket stark polarisering i världen.

Angående det svenska riksdagsvalet i september tror AFS-ledaren på en seger för Socialdemokraterna. Den så kallade oppositionen i Sverige är alldeles för svag och flummig för att kunna ta makten i landet. De är en ”blek kopia av Socialdemokraterna”, enligt Kasselstrand. Moderaterna har ingen riktig politik utan lever på populistiska utspel i den ena frågan efter den andra för att försöka att vinna över opinionen. Men det går inte särskilt bra.

Sverigedemokraterna har i sin tur blivit en färglös skugga av Moderaterna. Höstens val blir det första där SD inte kommer öka särskilt mycket, tror Kasselstrand. Tidigare har partiet ökat med flera procent i varje val, men det är förmodligen slut med nu, påpekar han. SD har blivit ett så blaskigt parti att många inte ser någon skillnad på dem och Moderaterna. Därför tycker många inte heller det finns någon mening att rösta på dem, poängterar Gustav Kasselstrand.

– De kommer växa marginellt. Det blir det första valet där SD inte kan peka på någon stor tillväxt. Jag kan inte se att de lyckas lyfta till valet. Precis som Moderaterna har de varit en alldeles för svag opposition. De vågar inte bilda egen opinion. Det mesta verkar handla om att göra det så bekvämt som möjligt för Moderaterna att samarbeta med dem. Det var därför man nu gick med på den här budgeten som inte förändrade särskilt mycket alls. Man vill inte stöta sig. Man vill inte ta jobbiga diskussioner med Ulf Kristersson eller Ebba Busch. Man sitter stilla i båten.

– Det gör att många väljare tycker att de lika gärna kan rösta på Moderterna. Jag har svårt att hitta en enda fråga som skiljer de båda partierna åt nu för tiden. EU-frågan, Nato-frågan eller invandringsfrågan skiljer inte alls, säger Gustav Kasselstrand.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program