SD-riksdagsledamot positiv till nordisk union

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil riksdagens webbtv

Riksdagsledamoten Jessica Stegrud (SD), som också sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse som ledamot, har uttryckt sig positivt om en nordisk union som alternativ till EU. I en längre EU-kritisk utläggning på X svarade hon positivt på en fråga från en följare om inte en nordisk union vore bättre.

Stegrud lade ut en längre utläggning på X om hur Kristdemokraterna vilseleder svenska folket om att de vill ha ett ”smalare men vassare EU”. Detta som en kommenatar till Ekots intervju med den kristdemokratiska EU-toppkandidaten Alice Teodorescu. Kristdemokraternas förra EU-val gick under parollen ”Make EU lagom again”. Stegrud ifrågasätter däremot Kristdemokraternas agerande i EU-frågor, där de vid flera tillfällen ställt sig bakom beslut som stärkt EU:s makt.

Bland annat exemplifierar hon med den hårt kritiserade ”Corona”-fonden, en skuldpaket som ålades Sverige och som bland annat den tidigare näringsministern Leif Pagrotsky menade var ett förtäckt räddningspaket av Euro-zonen. En monetär union under EU:s paraply som Sverige inte ens är medlem i.

En användare på X menade i sitt svar till Stegrud att Norden borde ha en egen union istället.

– En nordisk union vore det bästa, menade Mathias Reinesson.

Något som Stegrud ställde sig positiv till.

Sverigedemokraterna har tidigare intagit en position där nordiska vägval har lagts fram som ett alternativ till inordning i globalistiska institutioner. Tidigare var partiet motståndare till EU och företrädde linjen om att lämna EU. Sverigedemokraternas har också alltid förespråkat ett starkt mellanstatligt nordiskt samarbete. Inför EU-valet har flera framträdande sverigedemokratiska politiker framhållit Swexit som ett alternativ om EU fortsätter att utvecklas i fel riktning.

Partiet har även tidigare förespråkat ett försvarsförbund med Finland som ett alternativ till NATO, men även här svängde partiet i samband med att NATO-processen tog fart i Sverige och Finland.

Om Sverigedemokraterna menar allvar med sin retoriska omsvängning är oklart och hittills finns inga skarpa politiska förslag som går i den riktningen. Däremot har politiska motståndare och etablissemangsdebattörer reagerat mycket negativt tidigare på olika EU-kritiska utspel från sverigedemokratiska toppolitiker.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program