Ryssland ”tar första steg” för att lämna WHO

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Världshälsoorganisationen , WHO, vars näst största finansiär efter Tyskland är Bill Gates. © Foto: Leif Jørgensen (CC BY-SA 4.0)

Ryssland har tagit första stegen för att lämna internationella organisationer som WHO och WTO. Den ryska regeringen har startat processen, rapporterar Politico och RT. Men WHO förnekar uppgifterna.

Ryssland planerar nu att lämna internationella institutioner som Världshandelsorganisationen, WTO och Världshälsoorganisationen, WHO.

Detta uppger parlamentets vice talman Pyotr Tolstoj.

– Utrikesministeriet skickade över en lista med sådana överenskommelser till statsduman, och tillsammans med parlamentets överhus planerar vi att utvärdera dem och sedan föreslå att vi drar oss ur dem, säger Tolstoj och fortsätter:

– Ryssland drog sig ur Europarådet, nu är nästa steg att dra sig ur WTO och WHO, som har försummat alla skyldigheter till vårt land.

Det var i mars som Ryssland lämnade Europarådet, strax innan rådet uteslöt landet. Det var första gången sedan 1969 som ett land lämnat Europarådet.

Kreml väntas nu ”revidera Rysslands internationella förpliktelser och fördrag”, skriver RT, eftersom de inte anses ge landet några fördelar utan tvärtom innebära skada. Ryssland hävdar till exempel att västvärldens sanktioner mot landet strider mot WTO:s regler. Just nu finns det 10.000 sanktioner mot Ryssland, vilket gör det till världens mest sanktionerade land, påpekar RT.

Politico skriver om händelsen att den ryska regeringen ”startar processen att ensidigt dra sig ur en rad internationella organ, inklusive Världshandelsorganisationen och Världshälsoorganisationen”. Men samtidigt förnekar WHO att så är fallet, och säger till tidningen att man fått det motsatta beskedet från ryska utrikesdepartementet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program