Uppgift: Turkiet kräver att Sverige offentligt fördömer PKK

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: Maurice Flesier (CC BY-SA 4.0)

Turkiet kräver bland annat Sverige och Finland ”offentligt fördömer” kurdiska PKK och dess medlemsförbund för att godkänna ländernas Nato-ansökan. Det säger tre högst uppsatta turkiska tjänstemän till Bloomberg.

Det är den amerikanska nyhetstjänsten Bloomberg som talat med tre högt uppsatta turkiska tjänstemän angående Sveriges och Finlands ansökan om att gå med i Nato.

Tjänstemännen vill vara anonyma.

Turkiet kräver bland annat att nya Nato-medlemmar erkänner landets oro av kurdiska miliser, både de som finns i Turkiet samt i Syrien och Irak.

Turkiet kräver också att Sverige och Finland inte bara fördömer utan offentligt fördömer kurdiska PKK och dess stödgrupper.

Likaså vill man att Sverige häver vapenexportförbudet till Turkiet, eftersom det – enligt Turkiet – strider ”mot andan” i Nato.

Däremot förnekar tjänstemännen att Turkiets vägran att i dagsläget släppa in Sverige och Finland i militäralliansen har något att göra med den turkiske presidenten Erdoğans vänskap med Rysslands president Vladimir Putin.

Turkiet kommer godkänna Sveriges och Finlands Nato-ansökningar om landets krav tillgodoses.

Det kan alltså bli så som Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern påpekar i ett nytt program. Att Socialdemokraternas tvingas ge upp sina egna åsikter och sin egen utrikespolitik.

Så sent som i november 2021 meddelade Socialdemokraterna att man ”avser att fördjupa sitt samarbete med PYD”, en kurdisk grupp som Turkiet sagt att man ”vill utrota”. Det prokurdiska HDP i Turkiet kallar Socialdemokraterna för ”sitt systerparti” och påpekar att att man ”stöder dem i deras kamp för kurdernas rättigheter”.

Om den kurdiska milisen YPG, som räknas som medlemsförbund till PKK, skrev Socialdemokraterna:

”Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG /YPJ eller PYD klassas av vissa stats aktörer som terrorister är oacceptabelt.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program