Ryssland pekar finger åt väst för terrorbombningen av Kachovkadammen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv

Rysslands permanenta representant i FN, Vassily Nebenzia, pekar nu finger åt väst för terrorbombningen av Kachovkadammen, uppger RT. Enligt Ryssland finns det flera tänkbara motiv hos Ukraina med att spränga sönder dammen.

Enligt Ryssland attackerades Kachovkadammen av Ukraina redan i december 2022, med hjälp av amerikanska HIMARS-robotar.

– Eftersom man upplever sig ha total straffrihet, och uppmuntrades av västerländska uppbackare, bestämde sig Kievregimen denna gång för att genomföra terroristkomplotten, säger Nebenzia enligt RT.

Vidare ser Vassily Nebenzia flera tänkbara motiv bakom terrorattacken, rapporterar Tass.

Dels kan det vara riktat mot kärnkraftverket i Zaporozhye, dels kan det vara en ny hämnd på invånarna på Krim och ett försök att minska vattentillförseln till halvön.

– Dammexplosionen har redan lett till en miljökatastrof, med dussintals befolkade områden som översvämmas, samtidigt som Kachovkas vattenreservoar och norra Krimkanalen som levererar vatten till Krimhalvön töms på vatten. Med andra ord försöker Kiev återigen hämnas på Krims invånare, hejda vattentillförseln till dem för deras val att vara med Ryssland.

Ukraina hade också militära avsikter, enligt Nebenzia, nämligen ”att skapa gynnsamma förhållanden för omgruppering av Ukrainas väpnade styrkorna och att fortsätta den omtalade ’motoffensiven’, som uppenbarligen har stannat av och misslyckas med att uppnå Kievs mål”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program