Polen om naziskandalen i Kanada: Avslöjar ”olösta frågor” i Ukrainas historia

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Ukrainas flagga/Government of Ukraine

Att en Waffen SS-veteran nyligen hyllades i Kanadas parlament påvisar att det finns problem i Ukrainas historia som borde hanteras på ett tydligt sätt och inte gömmas undan. Det menar Polens vice utrikesminister Arkadiusz Mularczyk i en intervju med PAP.

Att Kanadas talman, landets premiärminister samt Ukrainas president gav en ukrainsk SS-veteran stående ovationer i det kanadensiska parlamentet har blivit en stor skandal i Kanada.

Polens vice utrikesminister Arkadiusz Mularczyk säger i en intervju med den polska nyhetsbyrån PAP att det är en mycket pinsam händelse.

Han tycker Kanadas talman borde avgå.

– Hela det här visar att olösta historiska frågor i Ukrainas historia kommer fortsätta resultera i allvarliga problem i tolkningen av ukrainsk historia, säger Mularczyk till PAP.

Andra europeiska länder har tagit avstånd från sina medborgares ”kriminella” deltagande i grupper som Waffen SS, poängterar han, men när det gäller Ukraina är detta mer oklart.

Det handlar om en viss ”historisk revisionism”, påpekar Arkadiusz Mularczyk. Sådant kan man se i Tyskland, men tydligen även när det gäller Ukraina, ”bristen på att hantera det kriminella förflutna, dölja sitt förflutna och i vissa situationer till och med glorifiering”.

Enligt den polska ministern är händelsen i Kanadas parlament en ”absolut katastrofal situation, som bevisar att underlåtenhet att göra upp med sin egen historia, med brott i sin egen historia, sedan leder till stora diplomatiska och politiska skandaler”.

Ukrainas nazistiska kopplingar är något som Swebbtvs Lars Bern flera gånger kritiserat.

Läs:

”USA allierar sig med nazister för att försvaga Ryssland”
”Våra politiker är så förblindade av sitt rysshat att det ursäktar allt”
USA:s geopolitiska strategi i Ukraina: ”Samma som i Afghanistan, backa de mest extrema”

Läs också: Stående ovation för SS-veteran vid Ukrainabesök i Kanada

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program