Kongressen bråkar om pengar till ”kampen mot Ryssland” – staten hotas av nedstängning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Amerikanska kongressen. © Foto: Kevin McCoy (CC BY-SA 2.0)

I helgen stänger den amerikanska staten ned om kongressen inte lyckas komma överens om landets finansiering. Det kan försvåra biståndet till Ukraina.

Nu hotas den amerikanska regeringen ännu en gång av nedstängning. Kongressen har fram till på lördag den 30 september att komma överens.

Enligt New York Times står finansieringen av Ukraina i centrum för att lösa frågan.

Både republikanska och demokratiska senatorer diskuterar om de ska inkludera nytt bistånd till Ukraina i ”kampen mot Ryssland”, skriver tidningen.

Bidenadministrationen vill skicka ytterligare 24 miljarder dollar till Ukraina. Men en del republikanska politiker är starkt kritiska till detta.

Om amerikanska staten tvingas stänga ned, skulle det kunna försvåra biståndet till Ukraina.

– När man har ett antal personer som inte får komma till jobbet kan det påverka takten på eventuella leveranser. Det är därför vi ser en nedstängning som oroande, och varför vi uppmanar kongressen att finansiera regeringen, säger det amerikanska utrikesdepartementets talesman Matthew Miller till Ukrinform.

Enligt John Kirby, talesman för USA:s nationella säkerhetsråd, är det extra viktigt att leveranserna till Ukraina inte avstannar nu när vädret blir värre och kallare.

– Vi har lite mer finansiering kvar, så jag tror vi kommer klara oss under de närmaste veckorna eller så. Men utan den kompletterande begäran som vi bett om kommer det absolut ha en effekt på vår förmåga att stödja Ukraina långt in i höst och under vintermånaderna, säger Kirby i CNN:s Situation Room på tisdagen.

– Att inte få den kompletterande begäran, om det blir en nedstängning, kommer ha en betydande inverkan på deras förmåga att lyckas på slagfältet.

Läs tidigare relaterade artiklar:

USA betalar lönen för Ukrainas blåljuspersonal – 57.000 personer
”Inte en krona mer till Ukraina” – kritiken växer mot maktelitens gagnlösa proxykrig

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program