Lars Bern: ”USA allierar sig med nazister för att försvaga Ryssland”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kriget i Ukraina är i grunden ett ”amerikanskt proxykrig” där Nato och USA så sent som i höstas försökte provocera fram ett ryskt anfall mot Ukraina. Det säger Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern i ett nytt program. Målet är att försvaga Ryssland och störta den ryske presidenten Vladimir Putin, för att stärka sin egen hegemoni och komma åt landets marknad och naturresurser. Amerikanerna allierar sig med alla, oavsett om de är islamister eller ukrainska nazister, som kan främja deras mål. Lars Bern menar också att Ryssland inte kommer tillåta en lång Nato-gräns mot Finland.
– Putin har ju visat att han är hänsynslös. De kommer att göra nånting, säger han.

Lars Bern berättar i en ny Swebbtv-intervju att han växte upp med kärnvapenhotet under kalla kriget. Och enligt honom har kärnvapen knappast blivit mindre farliga idag, tvärtom.

Bara Ryssland har 6.000 kärnvapen.

– Det mest ologiska jag upplever i den västliga debatten är att Putin utmålas som vansinnig, att han inte är klok. Om nu Ryssland styrs av en person som är vansinnig, torde ju kärnvapenhotet vara väldigt överhängande. En vansinnig person lär ha lättare att ta till kärnvapen än en person som är kallt beräknande. Det går liksom inte ihop. Jag tror inte han är vansinnig. Jag tror han är en ytterst kallt beräknande person. Han kommer inte ta till kärnvapen förrän han är tvungen till det, men han är nog inte främmande för att göra det, säger Lars Bern.

Om någon använder ett kärnvapen, oavsett om det är ett riktat taktiskt sådant, är ”anden ur flaskan”, enligt Bern. Då går det inte att stoppa. Och han påpekar att Ryssland och Kina har mer avancerade vapen och kärnvapenbärare än västvärlden.

– Kärnvapenhotet är ytterst reellt. Vi lever i en oerhört farlig situation.

Lars Bern, som upprepade gånger fördömt det ryska anfallet mot Ukraina, menar att västmakternas massiva vapenleveranser till regimen i Kiev är närmast meningslösa, inte minst eftersom de måste transporteras till de östra delarna av det enorma landet, där kriget bedrivs. Ryssarna kommer bomba sönder transporterna.

Han tror inte Ukraina kan vinna kriget.

– Jag betraktar det här som ett amerikanskt proxykrig. Det var fullständigt uppenbart i höstas att USA och Nato gjorde sitt yttersta för att provocera fram ett ryskt anfall. De vek inte en tum på att utvidga Nato. Man var ute efter att få ryssarna att gå till anfall. Det man kalkylerade med var att Ryssland skulle bli isolerat av resten av världen. Man ville kunna pariastämpla Ryssland. Det är det man jobbat frenetiskt med. Och i det avseendet kan man väl säga att USA:s strategi har misslyckats. Det är bara i västvärlden man lyckades med det. Resten av världen har förhållit sig neutral eller uttalat sitt stöd för Ryssland. Ryssarna är inte isolerade. Det ska man ha klart för sig. Det är snarare så att västvärlden håller på att isoleras, säger Bern och fortsätter:

– I den västerländska debatten framställs vi, västvärlden, som hela världen. Man använder ordet världen och menar västvärlden. Men västvärlden har en sjundedel av jordens befolkning. Vi har varit ekonomiskt dominerande. Men den ekonomiska tyngdpunkten håller på att lämna västvärlden. Därmed blir den övriga världen mindre benägen att alliera sig med oss. Indien, världens största demokrati, har vägrat delta i den här kampanjen. De undrar varför vi inte bryr oss om andra krig. Det mänskliga lidandet i Jemen är till exempel ännu värre än i Ukraina.

Enligt Lars Bern kan amerikanska CIA ha varit inblandat i Ukraina ända sedan Sovjettiden, och använt nazistiska grupperingar i landet som ”sleeper cells”.

– Huvudmålet för den amerikanska oligarkin är att försvaga Ryssland, så att regimen faller och man kommer åt Rysslands marknad och enorma naturresurser. Man vill störta Putin till varje pris. Problemet med det är Rysslands inställning till kärnvapen: Kan inte den ryska nationen överleva, finns det ingen anledning att världen gör det. Det är deras inställning. Då tar de till kärnvapen. Så enkelt är det.

– Amerikanerna vill till varje pris försvaga Ryssland, och då är de beredda att liera sig med nazister. Man struntar i (vad det är för grupper). Man lierar sig med alla som kan hjälpa till att försvaga Ryssland. Det är en jättefarlig väg att gå. Känner ryssarna sig svaga, så kommer de använda kärnvapen, säger Lars Bern.

Den amerikanska strategin är nu ett ”långt proxykrig” där ukrainarna slåss med västerländska vapen, just för att tära ner Ryssland så mycket som möjligt. Det var det man gjorde mot den syriske presidenten Bashar al-Assad under inbördeskriget i Syrien, påpekar Bern.

– USA hjälpte Islamiska Staten i kriget mot Syrien. Det var först när ryssarna böjda bomba IS som deras expansion stoppades. Då föll det ihop direkt. Ryssarna satte käppar i hjulet för amerikanerna, fortsätter han.

Enligt Lars Bern kommer det också uppstå ett verkligt ryskt hot mot Sverige och Finland om länderna lämnar in en Nato-ansökan.

– De kommer inte skicka hit trupper. Men de kan slå ut stora delar av våra försvarsanläggningar och vår försvarsindustri, säger han och påpekar att detta i sin tur skulle kunna sätta käppar i hjulet för hela Nato-processen.

Och Sveriges långa kamp mot kärnvapen kommer att upphöra. Sverige kan inte ta ställning mot kärnvapen om man är medlem i Nato, förklarar Lars bern. Sverige utplånar alltså sin egen självständiga utrikespolitik.

– Det Sverige och Finland sysslar med är otroligt farligt. Otroligt farligt. Putin har ju visat att han är hänsynslös. Han har angripit Ukraina. Han har ingenting att förlora på att slå till mot Sverige och Finland och att skada oss. Vi har ingenting att sätta emot. Det kommer inte bli några oskyldiga överflygningar. Han kommer använda sina hypersoniska vapen. De vill inte ha en lång Nato-gräns mot Kolahalvön, där de har några av sina absolut känsligaste militära anläggningar.

– De kommer att göra nånting, avslutar Bern.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program