Stående ovation för SS-veteran vid Ukrainabesök i Kanada

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

I samband med att Ukrainas president Volodomyr Zelensky förra veckan besökte Kanadas parlament för att säkra fortsatt västerländskt stöd i kriget mot Ryssland, hyllades en SS-veteran från andra världskriget.

Talmannen för Kanadas underhus, Anthony Rota, har hamnat i hetluften – tillsammans med Ukrainas president Volodomyr Zelensky, Kanadas premiärminister Jutin Trudeau och resten av det kanadensiska parlamentet.

Detta sedan de gett stående ovationer till SS-veteranen Yaroslav Hunka, 98, som stred för den 14:e Waffen-SS grenadjärdivisionen under andra världskriget.

Rota ska ha sagt om Hunka att denne är ”en ukrainsk hjälte, en kanadensisk hjälte, och vi tackar honom för all hans tjänst”, uppger BBC.

en av bilderna från parlamentet kan man se en leende Zelensky med knuten näve och Justin Trudeau som applåderar, skriver RT.

”Kanadensiska lagstiftare jublade och Zelenskyy höjde sin näve som ett tack när Hunka hälsade från läktaren under två separata stående ovationer”, skriver AP.

Anthony Rota har i efterhand bett om ursäkt.

”Den 22 september, i underhuset, erkände jag en person på läktaren. Jag ångrar mitt beslut att göra det och tar fullt ansvar för mina handlingar”, skriver talmannen på X.

Rota påpekar att ingen kände till vad han skulle säga om Yaroslav Hunka.

”Jag vill framför allt framföra mina djupaste ursäkter till judiska samhällen i Kanada och runt om i världen. Jag tar fullt ansvar för mitt agerande”, förklarar Rota i en ursäkt.

Kanadas konservativa oppositionsledare Pierre Poilievre anser att Justin Trudeau också bär ansvarig för det inträffade. Han kallar det för ett ”fruktansvärt fel” från Trudeaus sida.

”Inga parlamentariker (förutom Justin Trudeau) hade möjlighet att utreda denna persons förflutna innan han introducerades och hedrades på golvet i underhuset. Utan förvarning eller sammanhang var det omöjligt för någon parlamentariker i rummet (förutom Herr Trudeau) att känna till detta mörka förflutna”, skriver Poilievre på X.

Oleg Stepanov, Rysslands ambassadör i Ottawa, kräver en förklaring av Kanadas regering angående parlamentets agerande, rapporterar RT. Stepanov säger till RIA Novosti att Kanadas nuvarande regering är ”en symbol för nyliberal fascism”.

Flera medier säger att de utan resultat har sökt Hunka för en kommentar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program