”Pinsamt” – ukrainska flyktingar vill inte till Sverige

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Warszawas centralstation under ukrainska flyktingvågen i mars 2022. Foto: Kamil Czaiński

Svenska kyrkan fick bara med sig ett mindre antal ukrainska flyktingar från Polen tillbaka till Sverige i slutet av mars. Kyrkans diakon ”skämdes”, rapporterar P4 Sjuhärad. Svenska myndigheter hade inte brytt sig om att skicka någon personal till Polen, och ryktet om Sverige var så dåligt att flyktingarna inte ens ville komma hit.

Det var när Svenska kyrkan i Ulricehamn åkte ner till Warszawa i slutet av mars för att hämta hit ukrainska flyktingar som det inte gick som man tänkt sig. Minst sagt.

Kyrkan hade kört dit med bussar som kunde ta 180 personer, men bara 58 ukrainare åkte med tillbaka. Bussarna blev alltså inte ens i närheten av fullsatta.

Inger Mellåker, diakon i Svenska kyrkan i Ulricehamn, förklarar i Sveriges Radio att hon skämdes.

För det första har svenska myndigheter varit så ointresserade av den här flyktingkrisen att de inte hade skickat någon personal till Polen. Detta till skillnad från andra länder. Det fanns privata initiativ från Sverige på plats – men inga myndighetspersoner.

För det andra ville alltså ukrainska flyktingar inte ens åka till Sverige, på grund av vårt extremt dåliga rykte utomlands.

– Det var lite pinsamt att komma från Sverige. Vi tror ju alltid att vi är väldigt bra. Men att mötas av det var svårt. Det var pinsamt, säger Inger Mellåker till P4 Sjuhärad om att svenska myndigheter lyste med sin frånvaro i Polen.

Enligt Mellåker fanns det en ”ryktesspridning” bland flyktingarna om att Sverige är ett dåligt land att åka till. Flyktingarna kände bland annat till Sveriges höga gängkriminalitet och många våldtäkter. Det var ”många saker” som var dåligt med det svenska samhället, tyckte flyktingarna.

Ukrainarna var också skeptiska eftersom det bara fanns privata initiativ från Sverige och inga myndigheter. De var misstänksamma mot organisationerna.

Läs också:

Ukrainare vägrar Sverige: Ett korrupt maffialand
Ukrainsk flykting i Sverige: ”Jag vill inte bo här, det är farligt”
18 dödsskjutningar HITTILLS – fyra gånger fler än förra året

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program