Skräcksiffran: 27 ihjälskjutna hittills – tre gånger fler än förra året

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rekordmånga människor har skjutits ihjäl i Sverige hittills under 2022. Det handlar om 27 personer, tre gånger fler än förra året, uppger Ekot. Och våldet ser inte ut att minska.

Vad är det för land vi lever i? Den frågan blir alltmer befogad.

Hittills i år, under årets första fyra månader, har 27 personer skjutits ihjäl i Sverige. Det är tre gånger så många som under samma period förra året.

De flesta skjutningarna uppges ske inom så kallad gängmiljö.

– Under ganska kort tid så har det här beteendet utvecklats från att man kanske skjutit i benet för att skrämmas till att man nu direkt skjuter i huvudet för att döda. Och det har gått fort. Det har tagit bara några år för att utveckla ett betydligt mer brutalt, aggressivt dödligt våld, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning, till Ekot.

Staaf förklarar dödskjutningarna med polisens gripanden inom kriminella miljöer förra året, vilket tros ha lett till ett ”vakuum” och sedan en instabilitet mellan gängen som har eskalerat och frambringat fler konflikter. Nya yngre rekryter försöker nu skaffa sig makt.

Det är helt enkelt så här gängen idag löser sina konflikter, menar polisen, och det finns heller inga tecken på att våldet kommer avta. Antalet unga män som skaffar sig den här typen av erfarenhet blir bara fler och fler, säger Staaf. Alltså lär det dödliga våldet fortsätta.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program