Lägsta stödet för SD sedan 2017

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Per Pettersson

Sverigedemokraterna har nu ett lägre väljarstöd än vad partiet hade i valet 2018. Det visar Aftonbladet/Demoskops senaste mätning.

Det är i Demoskops väljarbarometer för april månad som Sverigedemokraterna får sitt sämsta väljarstöd på flera år – på fem år.

Partiet backar med 0,5 procentenheter och landar på 17,0 procent, vilket alltså är sämre än valresultatet från 2018 på 17,5 procent.

Siffran är rentav det lägsta väljarstödet som SD haft sedan augusti 2017.

Sverigedemokraternas politik har på senare tid blivit alltmer otydlig och urvattnad. Partiet har gjort en rad positionsförflyttningar i viktiga frågor som EU och Nato. Samtidigt har man närmat sig Moderaterna och etablissemanget. Man stöttade också vaccinpassen, som var så djupt avskydda bland svenskar att de i januari framkallade en demonstration med 10.000-15.000 deltagare i Stockholm – en av de största politiska demonstrationerna i modern svensk historia.

”Partiet har numer ett alltmer etablerat och tydligt väljarutbyte med M och KD”, skriver Demoskop i en kommentar om Sverigedemokraterna.

Moderaterna ligger nu långt före SD och hade fått hela 22,9 procent av rösterna om det vore riksdagsval idag, vilket är en ökning med 0,9 procentenheter på en månad.

Mätningen i övrigt: Socialdemokraterna 31,5 procent (-0,9), Miljöpartiet 3,5 procent (+0,6), Vänsterpartiet 8,1 procent (+0,7), Centerpartiet 8,0 procent (+0,5), Liberalerna 2,4 procent (+0,2) och Kristdemokraterna 5,4 procent (-1,1).

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program