Ukrainare vägrar Sverige: Ett korrupt maffialand

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det har varit ”svårare än man trott” att få ukrainska flyktningar att komma till Sverige. Bland annat för att ukrainare uppfattar Sverige som ett korrupt maffialand.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har flera miljoner ukrainare flytt sitt hemland.

Tusentals har sökt asyl i Sverige.

Samtidigt har svenskar haft olika uppfattningar om hur flyktingarna ska hanteras.

– Det är inte oproblematiskt, det är tillfälligt. Vi ska inte integrera de här människorna, det är inte planen. Planen är att de ska återvända så fort som möjligt, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson i gårdagens Aftonbladet.

En del har varit oroliga att flyktingströmmen ska föra med sig korruption och maffia-metoder.

Men det kanske blir ett mindre problem, eftersom en del ukrainare inte ens vill hit. De ser själva Sverige som ett farligt och korrupt maffialand.

I DN den 27 mars kan man läsa att det finns ”fördomar” bland ukrainska flyktingar om Sverige.

– De hade hört att det finns mycket korruption och maffia här. Jag fick förklara att jag hade bott i Sverige i 24 år och att jag inte hade ångrat mig en enda sekund att jag kommit hit. Jag sa att de borde ta den här chansen, säger en av förarna som hämtat ukrainska flyktningar, till DN.

Tidningen konstaterar att det varit ”svårare än man trott” att få flyktingarna att följa med till Sverige. Grästorps kommun skickade nämligen bussar till Polen för att hämta hit ukrainska flyktningar. Per Lundh, familjebehandlare i kommunen, trodde det skulle vara massor av människor som ville åka med till Sverige. Men så var det inte.

Detta är dock inte de enda ”fördomarna” som ukrainare har om Sverige. P4 Göteborg har tidigare rapporterat att ”Ukraina-flyktingar vägrar Sverige” och att det finns ukrainska flyktingar ”som inte vågar åka till Sverige” eftersom de är rädda för skottlossningar och att socialen ska ta deras barn. Även i SR konstateras det att det varit svårt att fylla bussarna till Sverige. Troligen skulle man inte lyckas fylla bussarna till Sverige till hundra procent, sägs det i radiokanalen.

Tidigare har hundratusentals invandrare från andra delar av världen tagit sig till Sverige. Men nu uppges det alltså vara ”svårt” att få ukrainare att fly från krig hit.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program