Rekordmånga dödsskjutningar: Ska lösas med ”terapi”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Trots alla politiska och polisiära insatser mot dödsskjutningarna i Sverige ”syns ingen minskning”, uppger SVT. Antalet ihjälskjutna tangerar förra årets rekord på 47 döda. Public service-kanalen lyfter fram att ”terapi kan hjälpa” mot de kriminella.

Trots alla så kallade åtgärder mot gängvåldet är dödsskjutningarna kvar på rekordnivåer.

Under 2021 har minst 47 personer skjutits till döds i Sverige, och det är lika många som förra året – då rekordet sattes.

Detta trots ett stort antal gripanden av bland annat högt uppsatta gängmedlemmar samt att krypterade meddelandetjänster som gängen använder hackats av utländsk polis.

Det hoppades man skulle ”knäcka gängen”, enligt SVT. Men så blev det alltså inte.

Att gängmedlemmar grips kan till och med provocera fram ännu mer våld.

Kriminologen Manne Gerell konstaterar att varken polis eller andra myndigheter lyckats med sitt uppdrag att stoppa gängkriminaliteten och det dödliga våldet i landet.

Ett stort problem är att så få fälls för brotten. Gärningsmännen kan alltså fortsätta mörda.

– Polis och myndigheter har haft som mål att minska skjutningarna och har inte lyckats med det. Det är ett misslyckande, säger Manne Gerell till SVT.

Enligt Gerell måste man nu utveckla och utvärdera vilka metoder mot våldet som fungerar bäst. ”Terapi kan hjälpa”, skriver SVT och syftar närmare bestämt på kognitiv beteendeterapi, som enligt Gerell gett positiva resultat i USA. Metoden påstås kunna göra att unga inte väljer den kriminella banan. Han lyfter även så kallade förebyggande åtgärder inom skola och socialtjänst.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) har inte velat kommentera sifforna. Polisen har inte heller velat ställa upp på en intervju i SVT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program