Ovaccinerad personal omplaceras – får diska, städa och tvätta

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arjeplogs kommun har beslutat att omplacera ovaccinerad personal inom hemtjänsten. De får bland annat städa och diska i stället för att göra sitt riktiga jobb, uppger flera medier. Hälften av de ovaccinerade har nu vikit sig.

Det var Norrmedia/Piteå-Tidningen som först skrev om att Arjeplogs kommun nu omplacerar personal inom hemtjänsten som inte vaccinerat sig mot covid-19.

I stället för att göra sitt riktiga jobb får de syssla med administrativa uppgifter, planera schemat samt städa, diska eller tvätta, enligt SVT.

Syftet är att skydda brukare från covid-19.

Enligt socialchefen Robert Cortinovis har beslutet fått positiva reaktioner.

– Det är allt ifrån annan personal som jobbar här som tycker att det är rätt beslut, till anhöriga som har hört av sig och som tycker att det är bra att de får möta vaccinerad personal, säger han till Dagens Samhälle.

Fast anställda inom äldrevården i Arjeplog är alla fullvaccinerade. Men inom hemtjänsten har 97 procent tagit två doser covidvaccin. Det uppges vara 5-6 personer inom personalen som inte vaccinerat sig, men hälften av dem ska nu ha ändrat sig.

– Eftersom vi själva har utfört vaccinationerna i överenskommelse med Region Norrbotten så har vi väldigt bra koll på vilka som är vaccinerade, utan att vi för den skull har fört något register, säger Robert Cortinovis till SVT.

Enligt Piteå-tidningen kommer fackförbundet Kommunal granska omplaceringen av de ovaccinerade.

Beslutet att omplacera personalen har tagit trots att coronavaccinen inte stoppar smittspridning, sjukdom eller ens död. Nyligen dog nära hälften av de äldre smittade på ett vaccinerat boende i Överkalix. På ett annat äldreboende i Mora smittades sex boende och fyra i personalen av covid-19, och kommunen misstänker att en asymtomatisk fullvaccinerad person i personalen förde in smittan på boendet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program